Referinţe literare în muzică sunt numeroase, de la titluri de formaţii până la inserţii mai subtile în cadrul versurilor. În lista de mai jos, am început cu o serie de formaţii al căror nume trimite la un text literar, apoi am căutat mai amănunţit şi am descoperit la alte formaţii (sau la alţi cântăreţi) neaşteptate referinţe literare. Majoritatea formaţiilor şi cântăreţilor din această listă intră în categoria rock. Vă invit şi pe voi să descoperiţi alţi cântăreţi şi alte formaţii din genuri diferite.

 

1. Prima formaţia care mi-a atras atenţia a fost As I Lay Dying, trupă americană de metal, fondată în 2000, cu un nume ce trimite la romanul lui Faulkner, publicat în 1930, şi cu un gen de muzică destul de brutal

2. Pylon este tot o trupă americană de rock alternativ, cu un nume ce aminteşte tot de o carte a lui Faulkner, publicată în 1935.

3. Steppenwolf (după Lupul de stepă al lui Herman Hesse) este o formaţie de rock americană, fondată în 1963.

http://www.youtube.com/watch?v=EEEzbFxEbB8

4. The Birthday Party este o trupă australiană de rock, celebră în anii ’70, avându-l drept solist pe Nick Cave, şi cu un nume care trimite la piesa lui Harold Pinter, scrisă în 1957.

5. Ei bine, da, avem şi noi o formaţie care intră în categoria de mai sus – Grimus (după romanul lui Salman Rushdie, din 1975), formaţie de rock alternativ, înfiinţată în Cluj, în 2005. Titlul este o anagramă a cuvântului „simurg”, care desenemează o pasăre din mitologia persană.

6. The Divine Comedy este o formaţie irlandeză fondată în 1989 şi care cântă un gen de pop de cameră.

7. Yo La Tengo, trupă americană de rock alternativ, fondată în 1984. Are o melodie care se intitulează The Crying of lot G

8. The War of Worlds este un roman SF al lui H.G. Wells, din 1898. Este, de asemenea, un album lansat de Jeff Wayne, cântăreţ american de rock/pop, în 1978.

http://www.youtube.com/watch?v=lqvwxvCOSH4

9. Ryan Adams, cântăreţ de country/rock, are o melodie intitulată chiar Sylvia Plath, pe albumul Gold, din 2001.

10. Dire Straits, formaţie rock, celebră în anii ’80, are o  melodie Romeo and Juliet, de pe albumul Making Movies, din 1980. (Iată cum arată prima strofă: „A lovestruck Romeo sings the streets a serenade
Laying everybody low with a lovesong that he made
Finds a streetlight steps out of the shade
Says something like you and me babe how about it?”…)

http://www.youtube.com/watch?v=4OaTaEX8Kh8

11. Eurythmics, trupă engleză de pop/rock, înfiinţată în anii ’80, îşi intitulează o melodie Sexcrime (1984), pe albumul 1984 (For the Love of Big Brother), şi care a servit şi drept coloană sonoră pentru filmul Nineteen Eighty-Four, regizat de Michael Radford, în 1984.

12. Fall, formaţie engleză de punk, formată la sfârşitul anilor ’70, are în melodia Free Range, versuri care includ titlul Also Sprach Zarathustra.

13. Will Oldham (Palace Brothers), cântăreţ de folk/rock/punk, are melodie intitulată Pushkin, pe albumul Days in the Wake, din 1994.

14. În melodia lui Bob Dylan, Desolation Row, din 1964, de pe albumul Highway 61 Revisited, apar personaje celebre din literatură, precum Ophelia, Romeo, personaje literare reale, precum T.S. Eliot sau Ezra Pound, dar şi personaje din basme – Cenuşăreasa – şi din Biblie – Cain şi Abel, Bunul Samaritean etc.

http://www.youtube.com/watch?v=YA9ZR8ykRow

15. Kate Bush, cântăreaţă britanică de rock alternativ, a devenit celebră la sfârşitul anilor ’70, prin single-ul Wuthering Heights, compus tot de ea (de altfel, Kate Bush este prima femeie care a ajuns pe locul 1 cu o melodie performată şi compusă de ea.

16. Franz Ferdinand, formaţie scoţiană de indie­-rock/ pop/punk înfiinţată în 2002, are o melodie, Love and Destroy, inspirată din scena din Maestrul şi Margareta, când Margareta zboară deasupra Moscovei.

De asemenea, mai au un single intitulat Ulysses, pe cel de-al treilea album.

critic literar și de teatru, asistent de regie, doctorand studii culturale, redactor Observator Cultural


4 comentarii
  1. Exel

    Demians e o trupa rock franceza, care si-a luat numele dupa tot dupa un roman al lui Hesse. Iar U2 au o piesa numita “the ground beneath her feet”, la fel ca romanul lui Rushdie.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *