Se pare că ideea adaptării romanelor clasice pentru copiii de vârste fragede are succes şi începe să prindă tot mai mult contur. Dacă luna trecută vă prezentam personajele de pâslă din cărţile colecţiei Cozy Classics, iată azi o altă serie de romane bine cunoscute ale literaturii universale care iau forme potrivite pentru a fi pe placul şi înţelesul celor mici. BabyLit se numeşte acest proiect simpatic care a luat naştere din colaborarea dintre scriitoarea şi editoarea Jennifer Adams şi ilustratoarea Alison Oliver şi care numără până acum 9 cărţi (dar se pare că vor urma şi altele): Alice in Wonderland, Dracula, A Christmas Carol, Romeo and Juliet, Jane Eyre, Wuthering Heights, Moby Dick, Pride and Prejudice, Sense and Sensibility.

Este vorba de o serie care prezintă copiilor literatura clasică într-un mod proaspăt şi amuzant, ajutându-i totodată să înveţe să numere, să deosebească culorile, să-şi îmbogăţească vocabularul şi să cunoască lumea înconjurătoare. Evident că limbajul şi conceptele regăsite în romane rămân la un nivel simplu, pe înţelesul copiilor de câţiva ani. Ilustraţiile sunt deosebit de frumoase şi păstrează legătura cu atmosfera şi caracterul celebrului roman pe care îl prezintă. De exemplu, Alice in Wonderland va fi o explozie de culoare.

sursa

sursa

Pentru a ilustra Jane Eyre s-au folosit nuanţe închise de albastru, verde şi mov.

sursa

sursa

Pastelurile sunt întâlnite în ilustraţiile din Pride and Prejudice.

sursa

sursa

Pentru Jennifer Adams cărţile au fost mereu o constantă, a crescut înconjurată de ele şi datorită faptului că părinţii, bunicii, mătuşile şi unchii ei erau profesori. I-au placut mereu cărţile pentru copii, cu aventuri fabuloase din alte timpuri (poate tocmai de aceea a ales să studieze la colegiu literatura medievală), precum şi literatura clasică. Pride and Prejudice  este unul dintre romanele ei favorite, pe care l-a citit pe nerăsuflate, fascinată de felul de a scrie a lui Jane Austen şi de personajele. A fost unul dintre acei copii fericiţi care avea voie să stea până târziu ca să citească sau să cheltuie câţi bani doreşte pentru a-şi cumpăra cărţi. Este de înţeles astfel entuziasmul şi dragostea cu care s-a implicat în realizarea colecţiei BabyLit.

sursa

Cu siguranţă nu urmează 2 de la două sinucideri 😀

sursa

Copiii află despre sensibilitate, delicateţe şi lucruri de-a dreptul dure

sursa

sursa

sursa

De Crăciun, totul e colorat şi străluceşte

sursa

Tot de la o carte pentru copii frumoasă a pornit şi pasiunea lui Alison Oliver, precum şi dorinţa ei de a deveni ilustratoare. Ea lucrează şi ca designer grafic şi a contribuit şi la alte proiecte cu şi despre cărţi. Declară că, în cadrul BabyLit, cel mai mult i-a plăcut să ilustreze Dracula şi aşteaptă cu interes şi alte provocări, ca 1001 de nopţi, de exemplu.

Dracula nu e înspăimântător, pare chiar prietenos pentru un vampir, iar copiii se vor concentra pe numărat tot felul de lucruri din castelul contelui

sursa

Să sperăm că această colecţie va continua cu alte cărţi la fel de minunate, care să înfrumuseţeze copilăria celor mici, viitori adulţi bookaholici.

sursa main image

 

 

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *