Nu cred că există printre voi cineva care în copilărie sau adolescenţă nu s-a delectat cu vreun roman al lui Jules Verne, scriitorul francez considerat un deschizător de drumuri pentru literatura ştiinţifico-fantastică. Vă amintiţi cum cărţile lui ne făceau să visăm cu ochii deschişi la tărămuri exotice, să ne imaginăm că suntem eroii unor aventuri fabuloase şi să inventăm moduri atât de creative de a ne juca?

Era inevitabil ca de-a lungul timpului romanele sale să devină sursă de inspiraţie nu doar pentru ecranizări, ci şi pentru tot felul de proiecte din diverse domenii. Aşa se face că celebra casă franceză Van Cleef & Arpels a prezentat la Geneva, în 2011, în cadrul SIHH (Salon International de la Haute Horlogerie), o serie de ceasuri ce poartă amprenta scrierilor lui Jules Verne, căci toate ne duc cu gândul la aventură, explorare, fantezie şi amintesc într-un fel sau altul, de teme întâlnite în cărţile sale.

Colecţia vedetă se numeşte Les Voyages Extraordinaires Midnight Les 4 Voyages, referire evidentă la seria romanelor de aventuri ale lui Jules Verne şi patru sunt romanele care au inspirat ceasurile ce o compun: Cinci săptămâni în balon, De la Pământ la Lună, 20.000 de leghe sub mări şi O călătorie spre centrul Pământului.

ma-van-cleef-arpels-midnight-les-4-voyages-cinq-semaines-en-ballon-timepiece-2393196_0x440

na-van-cleef-arpels-les-4-voyages-vingt-mille-lieues-sous-les-mers-timepiece-56587_0x440

van-cleef-arpels-midnight-les-4-voyages-extraordinaires-watch-collection-1

pa-van-cleef-arpels-les-4-voyages-de-la-terre-a-la-lune-timepiece-5107488_0x440

oa-van-cleef-arpels-les-4-voyages-voyage-au-centre-de-la-terre-timepiece-835780_0x440

Aşa după cum probabil vă imaginaţi, ceasurile au fost create în ediţie limitată, sunt adevărate bijuterii, obiecte de colecţie cu un preţ pe măsură (se pare că e vorba de o sumă în jurul a 100.000 de dolari fiecare). Au fost prezentate într-o cutie făcută din diferite esenţe lemnoase şi împodobită cu sidef, pe al cărei capac se află harta lumii şi patru hublouri care ne lasă să aruncăm o privire la minunatele ceasuri dinăuntru.

La realizarea tuturor ceasurilor inspirate de cărţile lui Jules Verne, căci sunt mai multe colecţii, s-a lucrat sute de ore, pentru cadranele atât de originale folosindu-se tehnici decorative vechi de secole, precum gravura, smălţuirea. Sunt făcute din aur alb şi împodobite cu pietre preţioase şi ne amintesc de călătoriile făcute de personajele scriitorului francez, fie pe tărâmuri africane, pe gheţurile Antarcticii, cu balonul cu aer cald sau cu nava spaţială.

aa-van-cleef-arpels-les-voyages-extraordinaires-elephant-timepiece-178441_0x440

ga-van-cleef-arpels-lady-arpels-paysage-polaire-motif-manchot-timepiece-203_0x440

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

complication-poetique-de-la-terre-la-lune-bd-104910_0x440

Surse imagini: vogue.itextravaganzi.comvistale.tumblr.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *