Conacul Bratienilor - Vila Florica

De mult timp voiam să ajung la Conacul Brătienilor, cunoscut și ca Vila Florica, din Ștefănești (lângă Pitești). Pe lângă valoarea istorică uriașă a locului, îmi rămăseseseră în minte fotografiile cu biblioteca suspendată, în lemn, de acolo. Recunosc, ca mulți alți bookaholici, am o slăbiciune pentru bibliotecile vechi, elegante, camerelor dedicate în totalitate cărților, din ce în ce mai puține, din păcate.

Vizita la Conacul Brătienilor (Vila Florica) a fost una foarte plăcută. Locul e renovat frumos, cu atenție la detalii, păstrând în totalitate aerul de casă veche, aristocratică, impunătoare, căreia îi ghicești povești la fiecare sculptură în lemn. Nu toate obiectele de acolo sunt originale, de fapt doar o mică parte s-a păstrat după venirea comuniștilor care, ne spune ghidul, au luat tot ce s-a putut, la mobilă, covoare la uși sau obiecte de decor. Foarte trist mi se pare că nu mai sunt cărțile, biblioteca Brătienilor fiind considerată la vremea aceea una dintre cele mai importante colecții private din România, cu volume rare, atât românești cât și străine. O parte dintre ele au fost arse în curtea conacului, o mică parte a ajuns la Academia Română și altele s-au împrăștiat cine știe unde.

Conacul Bratienilor - Vila Florica

Conacul familiei Brătianu poartă numele primei fiice a lui Ion C. Brătianu, Florica. Istoria Conacului Brătienilor se confundă cu cea a familiei Brătianu și este, bineînțeles, strâns legată de istoria României, prin rolul important pe care membrii acesteia l-au jucat în politică de-a lungul timpului.

Conacul Bratienilor - Vila Florica

Conacul Bratienilor - Vila Florica

Conacul Brătienilor este atestat documentar din 1829. S-a schimbat de-a lungul timpului, i s-au adus adăugiri, s-au construit corpuri suplimentare și i s-a modificat structura de la o casă mică până la conacul impunător pe care îl vedem acum. Construcția propriu zisă a început în 1958, când Ion C. Brătianu s-a căsătorit cu Pia. Casa avea atunci un stil sobru, era mică, iar după moartea tatălui său, Ionel Brătianu „a răsturnat aproape tot ce a rămas de la tatăl său şi care dintr-o căsuţă lângă vie a făcut o instalaţie confortabilă cu parc, fermă şi chiar cu un observator astronomic”. Mai multe despre Vila Florica găsiți aici.

Conacul Bratienilor - Vila Florica

Vizita la Conacul Brătienilor – Vila Florica te poartă prin toată istoria familiei, ghidul este unul documentat, pasionat, care vorbește atât de momentele istorice, politice, dar povestește și anecdote, întâmplări din viața familiei (am aflat, cu ocazia asta, că Ion C. Brătianu era bătut și marginalizat de mama sa). Vezi aici multe fotografii de familie, tăieturi din ziare, obiecte care au scăpat de comuniști, cărți sau piese de mobilier, fiecare cu câte povestea ei.

Conacul Bratienilor - Vila Florica

Conacul Bratienilor - Vila Florica

 

Conacul Bratienilor - Vila Florica

Cum spuneam, ce mi-a plăcut foarte mult a fost biblioteca sculptată în lemn, pe două niveluri. Pe vremuri, Constantin Argetoianu spunea că este “cea mai însemnată bibliotecă particulară din România“, cu 30.000 volume. I.G. Duca spunea despre ea: “Cercetătorii bibliotecii lui Ion I.C. Brătianu vor găsi într-însa o mare diversitate de cărţi, dovadă a vastei sale culturi şi a interesantului său eclectism. Dar, fără îndoială că ceea ce predomină sunt cărţile de istorie şi îndeosebi cele care se referă la trecutul neamului nostru. Colecţia aceasta, în unele privinţe mai bogată şi mai complectă chiar decât colecţia Academiei Române, a fost începută de Ion Brătianu, în marea lui dragoste de a cunoaşte originea şi viaţa sbuciumată a ţărilor româneşti şi continuată apoi de fiul său, Ionel, întâiu dintr-un sentiment de filială pietate şi pe urmă din interesul tot mai viu şi tot mai pasionat ce el însuşi purta istoriei noastre”.

Conacul Bratienilor - Vila Florica

 

Conacul Bratienilor - Vila Florica

IMG_20140802_102935 copy

Din păcate, acum este goală, sunt puse pe alocuri câteva cărți și fotografii, dar doar imaginându-ți cum arăta plină de cărți vechi și rare îți dai seama de importanța ei. Mai sunt și alte biblioteci în casă, în birouri sau în salon, unele păstrând mobila veche, sculptată, altele mai noi. Din păcate, cărțile cu coperte lucioase puse acolo să umple spațiul contrastează cu eleganța lemnului vechi.

IMG_20140802_104302 copy

 

IMG_20140802_101628 copy

Dacă ajungeți la Pitești, treceți neapărat pe la Conacul Brătienilor, atât pentru casă în sine, pentru că e un loc unde s-a scris istoria României, cât și pentru liniștea și verdeața din jur. Iar vederea de pe frumoasa terasă a conacului e minunată!

Conacul Bratienilor - Vila Florica

 

IMG_20140802_102550 copy

 

Conacul Bratienilor - Vila Florica

 

IMG_20140802_103804 copy

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


2 comentarii
  1. cand?

    ,,Construcția propriu zisă a început în 1958, când Ion C. Brătianu s-a căsătorit cu Pia.”, cred ca-i 1858.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *