Auzisem de anul trecut de Copacul cu Cărți din Parcul Cișmigiu, un proiect al Primăriei Municipiului București, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în parteneriat cu Asociația pentru Cultură Urbană și Mediu (A.C.U.M), care își propunea să încurajeze „întoarcerea la lectura cărților tipărite, ca un ritual necesar individului prins în iureșul vieții de zi cu zi. Copacul cu Cărți este o invitație la redescoperirea lecturii și, în același timp, o zonă de relaxare și petrecere a timpului liber în mijlocul naturii, unde cititorii se pot bucura de lectura cărților preferate stând pe pufuri și șezlonguri”. 

Dacă atunci Copacul cu Cărți a fost deschis în perioada 21 iulie – 6 august (într-o perioadă în care nu eram în București și n-am putut ajunge să văd cu ochii mei „minunea”), anul acesta zona a fost amenajată încă de la începutul lui iulie și va rămâne pe poziții până la sfârșitul lui august. Așadar, în loc de două săptămâni, avem acum două luni pline de vară de citit într-un spațiu fain din inima Cișmigiului.

Copacul cu carti harta

Întocmai precum Grădina de citit de la Biblioteca Metropolitană, Copacul cu Cărți a fost și este considerat un spațiu neconvențional de lectură și relaxare tocmai pentru că astfel de zone sunt, din păcate, încă extrem de rare în București. Așa că trebuie să profităm de ele cât putem de mult :).

Copacul cu carti 0

Am fost la Copacul cu Cărți la o zi de la deschidere, după ora 18, când începuseră să se adune destul de mulți oameni pentru o zi din timpul săptămânii – bine, în general, am văzut mămici cu copii, elevi, liceeni, studenți, mai puțin adulți veniți de la job, să zicem. Mi-a plăcut zona, atmosfera era relaxată, oamenii stăteau la soare sau la umbră și citeau, vorbeau sau își alegeau cărți pentru lectură, unii copii citeau și ei lângă sau se jucau, un DJ punea muzică bună în surdină – alte zgomote de prin parc nu se auzeau -, curioșii se opreau și cercetau puțin spațiul.

Copacul cu carti 1

Copacul cu carti 5

Copacul cu carti 10

Copacul cu carti 11

Copacul cu carti 12

Copacul cu carti 13

Copacul cu carti 14

Nu e nimic strident la Copacul cu Cărți. Zona este împrejmuită, pe ici, pe colo, cu niște gărdulețe mici de lemn, sunt câteva corturi cu mese, băncuțe și altă „recuzită”, așezate într-un fel de cerc, câteva balansoare, perne colorate răspândite pe lângă copaci, un mic loc de joacă pentru copii, un fileu pentru badmington, două-trei șezlonguri, câteva luminițe înșiruite de la un copac la altul. Și, bineînțeles, Copacul cu Cărți, greu de ratat, alb, impunător, cu cărți pe crengi, dar și în tulpină, acolo unde este amenajată un soi de bibliotecă, de unde vă puteți alege orice titlu vă atrage atenția. Pe diagonala Copacului cu Cărți, la ceva distanță, găsiți și un al doilea copăcel, de data aceasta natural, care „găzduiește” alte câteva rafturi înțesate cu volume.

Copacul cu carti 15

Copacul cu carti 16

Copacul cu carti 17

Copacul cu carti 19

Copacul cu carti 20

Copacul cu carti 21

Copacul cu carti 25

Copacul cu carti 3

Copacul cu carti 6

Evident că am stat ceva vreme să consult cărțile care se găseau acolo, așa că vă pot spune că e imposibil să nu găsiți ceva pe placul vostru (eu, de exemplu, aș fi început cel puțin trei cărți). Sunt cărți ușurele de vară, dar și volume excelente, scrise de „greii” literaturii, și veți descoperi și cărți pentru copii. Totuși, v-aș recomanda să aveți o carte de back-up în ghiozdan – nu de alta, dar stocul de cărți nu era foarte mare; îmi imaginez că, dacă mergi când e foarte aglomerat, s-ar putea ca toate cărțile să fie împrumutate. Audiobook-uri n-am văzut, deși știu că anul trecut se puteau împrumuta, cu tot cu dispozitivele aferente. Sper că n-au renunțat la idee!

Copacul cu carti 4

Copacul cu carti 7

Copacul cu carti 8

Copacul cu carti 9

Copacul cu carti 22

Copacul cu carti 23

Copacul cu carti 24

Copacul cu carti 27

Copacul cu carti 2

Pe scurt, Copacul cu Cărți e un spațiu simplu, frumos, colorat, cu aer respirabil, unde puteți merge să citiți, să vă relaxați sau, de ce nu, să lucrați.

Copacul cu carti 18

Să vă aduceți și ceva de băut (sau de ronțăit), nu veți găsi vreun bar în zona aceasta – altfel, vă veți întrerupe lectura căutând prin sau în afara parcului.

Organizatorii s-au gândit să ne atragă și prin diverse alte activități, destinate atât adulților, cât și copiilor. Astfel, puteți participa la ateliere de creație – origami, pictură, ș.a. -, la cursuri – de Tai Chi, automasaj, auto-apărare etc. -, la spectacole – muzicale, de teatru, de improvizație. Programul poate fi consultat în imaginea de mai jos.

Copacul cu carti program

Cum vi se pare inițiativa? Ne vedem la Copacul cu Cărți? 🙂

2 comentarii
  1. zincabeiu

    Da, si eu voi fi acolo, cu cartea din dotare.
    Orice initiativa legata de carti este binevenita.
    Voi lasa si o carte din biblioteca mea.
    Cartile nu vor muri.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *