Târguri de carte cu noutăţi, librării pline de cărţi interesante şi frumos ilustrate, oferta de literatură pentru copii e bogată, mai rămâne să le fie insuflată dorinţa de a citi. Vor descoperi astfel frumuseţea şi puterea cuvântului scris, când din paginile cărţilor li se vor deschide lumi noi, cu personaje sturlubatice şi aventuri impresionante. Aşa că, printre cadourile şi surprizele pe care le-aţi pregătit copiilor voştri pentru 1 Iunie, trebuie să se numere şi cărţile. În lumea nebună şi agitată în care trăim, cu atracţia faţă de gadgeturi, de jocurile pe calculator sau de emisiunile TV, un copil care citeşte liniştit e o imagine deosebită, prin simplitatea şi frumuseţea ei.

Aşa a fost întotdeauna şi de aceea, de-a lungul timpului, mulţi pictori au fost încântaţi de această imaginea şi au încercat să surprindă pe pânză bucuria şi curiozitatea cu care cei mici răsfoiesc paginile unei cărţi. Şi-au folosit cum au ştiut mai bine culorile, tehnica şi talentul pentru a-i imortaliza pe copii în preajma cărţilor. Unii dintre ei sunt surprinşi în timpul lecturii, total acaparaţi de poveste, cu obrajii roşii de încântare şi cu sclipiri în ochi. Alţii stau cuminţi lîngă părinţii care le citesc, ascultând vrăjiţi întâmplările eroilor din file sau învaţă să citească chiar ei. Oricare ar fi ipostaza, tablourile reuşesc să transmită ideea că cititul şi cărţile sunt o mare plăcere încă din copilărie. Iată câteva dintre pânzele care redau atât de frumos imagini cu copii din diverse locuri sau medii sociale, uniţi de aceeaşi pasiune pentru cărţile care le fac copilăria mai frumoasă.

First Reader, John George Brown

Pierwsza lekcja (Prima lecţie) –  Franciszek Ejsmond

Portrait Of Masha Surtukova Reading – Yuri Podlyaski

Margaret by the Window (1915) – Edward Dufner

The Fairytale – Three Reading Girls – Walter Firle

Ein kleiner Bücherwurm – Eduard Swoboda

Fairy Tales (1880). Mary L. Gow

Big Sister Reading – Karoly Roka

A Young Girl Seated Reading Before a Window – Carl Harold Alfred Broge

Amaryllis et Henrietta , 1952 – Vanessa Bell

Reading – Marina Chulovich

Afternoon Reading – Knud Erik Edsberg

Silver Tale – Nancy Noel

Reading by the Lamp – Nikolai Bogdanov Belski

The Young Readers, 1893 –  Carlton Alfred Smith

Silence – Tatiana Deriy

Instead of Sleep – Tatiana Deriy

A Beautiful Book – Karoly Ferenczy

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *