Cât de mult iubeşti cărţile? Atât de mult încât să ţi le tatuezi? De la fraze până la poeme, de la titluri de cărţi până la ilustraţii, de la coperte până la nume de scriitori, totul îşi poate găsi loc pe pielea ta. Parcă sună mai bine decât clasicele simboluri japoneze/chinezeşti/egiptene/mayaşe/dacice. 🙂

În 2003, Shelley Jackson, o scriitoare şi artistă foarte interesantă şi neconvenţională, lansează Skin. Skin înseamnă cartea scrisă pe piele doar că… fiecare cuvânt are un alt purtător. Shelley a scris o poveste de 2095 de cuvinte şi a căutat oameni ce vor să se implice în proiect. Fiecare voluntar primea un cuvânt pe care şi-l tatua pe piele. O poveste ce trăieşte pe pielea a 2095 de oameni, ce idee nebunească!

Cât de departe merge dragostea de cărţi şi cât snobism poate fi în asta e greu de spus. Ca orice lucru, şi acesta sau mai ales acesta trebuie făcut fără a vrea să epatezi. Nu ştiu cum e în cazul vedetelor, dar se pare că nu sunt puţine care aleg să-şi facă tatuaje literare.

Ştiaţi că Angelina Jolie are tatuat un vers din Tennessee Williams – “A prayer for the wild at heart, kept in cages.”?

Sau că Johnny Depp are tatuat “Silence Exile Cunning”, din Portretul Artistului la Tinereţe de Joyce (citatul e: “…I will try to express myself in some mode of life or art as freely as I can and as wholly as I can, using my defence the only arms I allow myself to use — silence, exile, and cunning.”)


Dar să căutăm tatuaje dincolo de cine le poartă (click pe imagini să vedeţi site-ul sursă). Cel mai “tatuabil” scriitor e probabil Vonnegut. Cum să rezişti citatelor acide şi desenelor simple, înţepătoare şi pline de sens?

Sau, dacă îl iubeşti mult-mult, figurii lui trafalmadoriene? 🙂


Să vedem însă şi Alice în Ţara Minunilor, cu toate sensurile ei ascunse şi cu toate personajele fantastice. 🙂 Aici avem o colecţie absolut impresionantă, unele dintre ele adevărate opere de artă.

Să mai rămânem un pic în zona cărţilor aparent pentru copii. Micul prinţ, o poveste atât de frumoasă, te poate reprezenta atât de bine!

Şi, dacă ţi-a plăcut la nebunie The Hitchhikers Guide to the Galaxy, poate te gândeşti să-ţi faci aşa ceva:

Pe drum poţi duce Pe drum, desenat şi scris pe tine, pentru a merge mai departe. Kerouac ar fi fericit.

Şi Bukowski. Doar păsarea albastră vrea să evadeze.

O scenă cu Daisy din Marele Gatsby:

Te poţi rezuma la cuvinte, citate sau cel puţin să le laşi în centru. Devii o carte deschisă, ce duce povestea mai departe.

Îţi poţi tatua, bineînţeles, cărţi deschise sau cărţile preferate, un fel de “ăsta sunt eu, bookaholic”!

Şi un tatuaj al cititoarei noastre, Alice, căreia îi mulţumim că ni l-a arătat. “Una dintre galaxiile desenate de Marin Sorescu în Viziunea Vizuinii e la mine pe mână şi o port cu mare drag.”, spune ea.

Dacă ţi-ai tatua ceva literar, ce ar fi? Ar fi un citat tatuat pe piele? Ar fi titlul unei cărţi? Ar fi coperta cărţii tale preferate? Ar fi chipul unui autor? Ar fi o ilustraţie?

Puteţi vedea mai multe tatuaje literare aici, aici sau aici.

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


11 comentarii
  1. Diana Osvald

    Am două tatuaje (momentan) și ambele artistice. Un citat (Be Caledonia) și o carte deschisă din care ies litere si note muzicale. Le ador. 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *