Cum arată o vrăjitoare? Depinde, evident, de poziționarea geografică, de mitologiile din spate și, nu în ultimul rând, de religie. Să zicem că vorbim acum doar de vrăjitoarea “clasică”, așa cum o înțelegem noi. Repede, gândește-te, cum arată o vrăjitoare?

Am întrebat pe câțiva apropiați, cand spun vrăjitoare, ce imagine văd? Cei mai mulți au descris-o ca fiind o femeie (bătrână, dar nu toți au specificat asta), cu nas coroiat (plus-minus neg), unghii lungi, cu pălărie ascuțită, mătură și o mantie neagră, amenințătoare. Unii i-au pus alături o pisică, alții un corb pe umăr.

Câțiva i-au înlocuit pălăria cu o broboadă sau basma, i-au luat mătura și i-au înfipt în mână un toiag, i-au luat și pisica și i-au pus pe umăr un corb sau o cucuvea, au accentuat negul, au ascuțit bărbia și au îmbătrânit-o până la stadiul de babă.

O să ziceți imediat că primii sunt influențați de vrăjitoarea de influență vestică, iar ăștilalți sunt mai de-ai casei, cu imaginea Babei Cloanța locale în cap. Alelei, voinicii mei, stați să vedeți.

Doamna vrăjitoare de mai sus este reponsabilă pentru cea mai memorabilă imagine a vrăjitoarei din secolul 20. Margaret Hamilton se numește și a arătat așa când a jucat rolul Vrăjitoarei rele din vest din Vrăjitorul din Oz, ediția 1939.

1937, viziunea Disney asupra mașterei din Albă ca Zăpada, foarte apropiată de cea a cotoroanței din mitologia noastră (și nu numai), dar nu neapărat și cea imprimată de frații Grimm, care s-au rezumat la a spune că Regina cea Rea s-a transformat într-o negustoreasă bătrână.

Au mințit poporul cu televizorul? Și cu silver screen-ul american? Nu chiar. Deși filmele astea două de la începutul erei cinematografului sunt în mod categoric responsabile cu propagarea imaginii vrăjitoarei în cultura populară a secolului 20, nu înseamnă că ele au inventat-o, ci doar că au preluat-o pe cea existentă în memoria colectivă, adaptat-o, stilizat-o și batut-o în cuie ca fiind modelul clasic de vrăjitoare.

Povestea se duce însă mult, mult înapoi în istorie.

De ce o vrăjitoare e întotdeauna o babă? (nu e chiar așa, imaginea asta e doar cea mai populară). De ce are pălărie ascuțită? De ce are o mătură? Ce caută pisica neagră în peisaj? Dar corbul sau cioara? De ce zboară vrăjitoarele? De ce au nasul coroiat și negi pe el? De ce toate poțiunile magice și licorile se fac în cazan? Nu în ultimul rând, de ce vrăjitoarele sunt rele, și nu bune? (cel puțin în terminologia limbii noastre, dacă e magie rea, e vrăjitoare; dacă e magie bună, e zână). Iar cand e vorba de un vrăjitor, de ce e mai degrabă bun decât rău?

Subiecte multe, de dezbătut în episoadele următoare Cum arată o vrăjitoare?. Așa că până atunci încălecai p-o șa etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *