Nu, nu este niciun secret. Nu vă voi învăța vreo artă a cititului rapid, și nici nu vă voi dezvălui vreun studiu de ultimă oră. În schimb, vă voi arăta cinci pictograme care rezumă cinci cărți clasice. 

Ele au fost realizate de Matteo Civaschi și Gianmarco Milesi, doi designeri din Milano care lucrează la H-57, și au fost incluse în cartea Life in Five SecondsVolumul reunește 250 de invenții, evenimente importante la scală mondială, animale, cărți ș.a. Imaginile urmează punctele-cheie ale acestora, eliminând toate informațiile inutile.

Cele legate de cărți scot în evidență ”acțiunea” romanelor, redând doar ceea ce a fost considerat important pentru înțelegerea subiectului în cinci secunde.

In our jet-fuelled, caffeine-induced, celebrity-a-minute world, who actually has the time to learn a thing or two? C’mon, let’s face it, life’s too bloody short. What you need is instant knowledge”, spun inițiatorii proiectului, cei de la H-57.

Nu sunt neapărat de acord cu ei: deși da, parcă nu mai avem timp de nimic, nu mi s-ar părea normal – ba chiar revoltător – să se înlocuiască cititul cu frunzărirea imaginilor. Totuși, trebuie să recunoașteți că pictogramele sunt amuzante (pe mine, cel puțin, m-au distrat), bine realizate și pun punctul pe ”i”. Poate chiar ar stârni pofta de lectură, cine știe?

Cea mai faină, de departe, mi s-a părut cea după Metamorfoza lui Franz Kafka. Voi ce credeți?

Life-In-Five-Seconds-The-Metamorphosis-540x631

 

Apoi imaginea care descrie Romeo și Julieta lui Shakespeare.

Life-In-Five-Seconds-Romeo-and-Juliet-540x631

 

Următoarea în topul meu personal este Moby-Dick, de Herman Melville.

Life-In-Five-Seconds-Moby-Dick-540x631

 

Și … se răsucește Mary Shelley în mormânt cu Frankenstein cu tot dacă vede pictograma ce-i rezumă cartea :).

Life-In-Five-Seconds-Frankenstein-540x631

 

Ultima pe lista de față: Robinson Crusoe, semnată de Daniel Defoe. Pasărea face toți banii!

Life-In-Five-Seconds-Robinson-Crusoe-540x630

 

Sursă: ebookfriendly.com

 

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *