In lumina evenimentelor recente care ne transformă scena politică într-un circ defel amuzant, ne-am gandit să vă povestim azi despre plagiat şi cum să fii un plagiator de succes.*

Să începem cu instrucţiunile de folosire a conceptului: recomandat copiilor de până la 21 de ani, altfel devine ilegal, imoral şi nu îngraşă (mintea). Ceea ce vrem să spunem este că la o anumită vârstă plagiatul se poate face cu succes şi chiar cu avantaje personale pe termen lung, până cel mult în facultate.

Înainte să vă revoltaţi împotriva ideii de a încuraja tineretul să plagieze, să ne gândim la definiţia noţiunii, după DEX:

A-și însuși, a copia total sau parțial ideile, operele etc. cuiva, prezentându-le drept creații personale; a comite un furt literar, artistic sau științific.

Când furi? Când n-ai. (În acest caz idei sau inspiraţie sau un bagaj suficient de mare de cunoştinţe). Când nu le ai pe acestea şi se scuză? Când eşti mic, neştiutor, tânăr, când trebuie să înveţi.

Unii au noroc şi prind din zbor lucrurile, apoi le procesează cu uşurinţă într-un produs intelectual nou.

Alţii, cei mai mulţi, au nevoie de inspiraţie.

Cum să plagiezi cu talent- instrucţiuni:

1. Citeşte, citeşte, citeşte.

Poate părea o parafrază la celebrul citat din Lenin (învăţaţi, învăţaţi,învăţaţi), dar ideea e alta. Cu cât citeşti mai mult, cu atât ai mai multe surse de unde poţi plagia.

Nu uita că atunci când copiezi dintr-o singură sursă, se cheamă plagiat; când o faci din mai multe se numeşte documentare.

Iar dacă citeşti suficient de mult, ideile pe care voiai să le copiezi ţi se vor transforma în idei de speculat într-un discurs propriu.

Teoretic aici s-ar putea termina ghidul despre cum să plagiezi cu succes, dar pentru cei cu mai puţin timp liber la îndemână, vom continua.

2. Nu copia cuvânt cu cuvânt.

Pentru că asta se cheamă citat şi vei vrea să îl pui în ghilimele şi să ii menţionezi sursa (ori in paranteză, ori în subsolul paginii).

Dacă nu abuzezi de copy-paste şi te straduieşti să reformulezi, s-ar putea chiar să îţi râmână în cap ceva din ideea aceea.

3. Nu folosi cuvinte mari.

Adică prea mari pentru vocabularul tău, că dau de bănuit. Întinde-te cât ţi-e plapuma, dar dacă tot ai dat peste un cuvânt pe care nu-l cunoşti, profită de ocazie şi învaţă-l. Până atunci, foloseşte sinonime.

4. Alternează ideile.

N-a zis nimeni că plagiatul e floare la ureche. Dacă vrei să fii un plagiator de succes trebuie să îţi acoperi urmele. Odată ce ai gasit cateva filoane de inspiraţie, extrage din ele ideile esenţiale şi amestecă-le într-un element nou, nu urma firul unei singure surse.

Desigur că va trebui să produci nişte paragrafe de legătură între ele, dar asta nu poate decât să te ajute să înţelegi mai bine ce copiezi. Sugerează, fă aluzii, foloseşte implicaţii, trage concluzii.

5. Daca traduci, adaptează

Una dintre cele mai simple metode de verificare a plagiatului este să iei cuvinte cheie sau sintagme dintr-o propoziţie şi să le cauţi în engleză pe Google. Dacă dai de ele, sunt şanse ca textul să fie tradus ca la carte.

Dacă tot ai ajuns la situaţia în care îţi cauţi inspiraţia pe internet, nu traduce ca la şcoală, adaptează, improvizează, adu-ţi contribuţia.
Cam complicat, dar nu e deloc uşor să plagiezi cu talent. Fă asta cu sfinţenie o vreme şi iţi garantăm că în scurt timp vei observa următoarele îmbunătăţiri:

– îţi creşte numărul de lecturi lunare
– cultura generală o ia pe o traiectorie ascendentă
– copiatul se transformă în învăţat
– începi să înţelegi diferenţa între plagiat şi muncă de cercetare
– cu puţin noroc, începi chiar să respecţi munca altora.

Recomandăm utilizarea cu moderaţie a sfaturilor de mai sus şi doar in timpul şcolii, când practic se aşteaptă de la tine să faci toate astea într-un mod deştept. După şcoală viaţa tinde să meargă mai mult cu originalitate in rezervor.

*Disclaimer: sperăm că “cititorii noştri sunt mai deştepţi decât ai lor” şi că nu va trage nimeni concluzia din acest text că încurajăm plagiatul şi copiatul, ci că prin sintegma “plagiator de succes” sugerăm pe ocolite să pui mâna să citeşti, să filtrezi informaţia, să te documentezi şi să îţi pui propria minte la lucru.

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


Un comentariu
  1. Rontziki

    Până la urmă cu toţii “plagiem” ceea ce am învăţat de-a lungul timpului, pentru că am fost învăţaţi să gândim pornind de la idei existente, de la ideile altora, practic 🙂
    Foarte faină postarea!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *