Trebuie să recunosc, deși sunt un susținător înfocat al cărților electronice, unul dintre obiectele mele preferate de mobilier sunt bibliotecile. Cu cât mai originale, cu atât mai bine. Prin orginale nu înteleg aici rafturi funky, ci făcute de mine… with a lil’ help from my friends dotați cu bormașină și ferăstrău electric.

Motiv pentru care mă uit mereu la idei simpatice din categoria cum să-ți faci singur o bibliotecă.

Nici măcar nu îți trebuie prea multe cunoștințe de bricolaj, pentru câteva dintre ele trebuie doar să ai un pic de imaginație și îndemânare.

Din categoria DIY, recycle și upcycle, iată deci câteva sugestii pentru cum să îți faci singur o bibliotecă (pentru tutorialele complete click pe linkurile de sub fiecare imagine).

Începem cu două grele, pentru hardcoriști (sau cei care vor să trișeze și să meargă cu planurile la tâmplar [sic!]) și apoi trecem la cele pe care le poate face chiar oricine.

Copacul bibliotecă (dificultate mare)

Cineva a văzut copacul ăsta făcut de artistul Shawn Soh după conceptul “copacul devine carte și cartea devine copac” și s-a gândit cum să aibă ceva similar fără să cheltuiască o sumă uriașă pe un obiect cu semnătură de designer.

Rezultatul a ieși căt se poate de decent și se poate vedea aici (cu tot cu tutorial).

Necesare:
– scânduri multe și solide, ferăstrău electric, lipici, colțare, experiență.

Biblioteca fagure (dificultate mare)


(a beautiful mess)

Singurul lucru mai dificil aici e faptul că scândurile trebuie tăiate la 45 de grade pentru o îmbinare frumoasă.

Altfel, dacă faci unghiuri de 90 de grade, e mult mai simplu – știu asta pentru că pe la 15 ani mi s-a năzărit (văzusem modelul într-o revistă italiană de design) să am o bibliotecă în formă de Tetris. Și l-am bătut pe tata la cap până când mi-a făcut-o. Am asistat la fiecare etapă și pot să declar cu mâna pe inimă că nu era deloc greu… să stai să privești cum altul muncește.

Raft tip pod de scânduri (dificultate medie)


(instructables)

Partea cea mai dificilă aici este că trebuie să găurești transversal scândurelele ca să le înșiri pe sfoară.

Necesare:
– scândură, ferăstrău, bormașină, sfoară, suport pentru fixat în perete, menghină.

Rafturi pe sfoară (dificultate mică)

O idee simpatică și de efect este atârnatul rafturilor pe sfoară, oferind camerei un aer discret marin(ăresc). Există diverse variante, vedeți mai jos ce vi se potrivește:


(recreate home)


(project nursery)


(the runcible)

Raftul-scară #1 (dificultate mică)

Ce să faci cu o scară veche și pătată – un raft grungy. Îți trebuie doar niște piroane.


(flickr)

Raftul din pânză (dificultate mică)

Pentru cei… cele care nu se pricep la bormașină, ci la ac și ață, avem și varianta rafturilor din pânză, bune pentru reviste și ziare.


(penny carnival)

Necesare:
– pânză, două tije de lemn, capete de susținut perdeaua (galerie), mașină de cusut.

Raftul invizibil (dificultate mică)

Este de fapt o carte prinsă de un colțar fixat pe perete, care funcționeză pe post de raft.


(instructables)

Necesare
– carte (ideal cu coperta tare), colțar (găsești la orice feronerie sau magazin de bricolaj), cutter, bormașină, lipici, holtșuruburi (mari pentru perete, mici pentru carte).

Dacă vă place ideea tare mult, dar vă e teribil de lene sau milă să sacrificați o carte, raftul invizibil există și de cumpărat.

Raftul cu capul in jos (dificultate mică)

O idee pe cât de țăcănită, pe atât de ușor de realizat. Ghiciți cum a fost făcut?


(instructables)

Necesare
– raftul cu totul (scandura, colțare), elastic lat, capse de lemn

 

Dacă ai două sau chiar trei mâini stângi când e vorba de DIY, nu te întrista. Chiar și cei mai neîndemânatici vor putea să își facă biblioteci in cele două feluri de mai jos:

Biblioteca din scară #2 (dificultate zero)


(casahaus)

Necesare
– scară, scânduri (merge și cu două scări).

Serios, mai ușor de atât ce vrei?

OK, avem una și mai ușoară și gata!

Biblioteca din băncuțe și scăunele vechi (dificultate zero barat)


(bhg)

Necesare
– doh.

Păreri? 🙂

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


19 comentarii
  1. kro

    Ankara Yurtdışı Eğitim Akademisi kaliteli,kapsamlı ve güvenilir Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı hizmeti sunmak üzere, Ankara merkezli , dünyanın önde gelen tanınmış okulları ve üniversiteleri ile çalışan, deneyimli ve uzman bir danışmanlık firmasıdır.Yurtdışında Dil Eğitimi,Küçük yaş grubu Yaz Okulları,Üniversite, Master,Mba,Sertifika Programları ,Özel amaçlar için İngilizce Programları,Sınav Hazırlık Programları,Vize Danışmanlığı uzmanlık alanlarımızdır.

    Reply
  2. istanbul tabela

    Dijital reklam, Reklam Ürünleri, Tabela, Afiş, Araç Giydirme, Bayrak İmalatı konusunda tecrübesi ve yüksek kalitesi ile hizmet verdiği müşterileri arasında her biri uluslararası ve kendi sektöründe lider olan birçok firma bulunmaktadır.

    Reply
  3. Andreea Chiuaru

    Mie nu mi se par prea practice. Adică e ok dacă ai 10 cărți, dar dacă ai 500 cum să le înșiri în rafturi invizibile și alte idei. Eu visez la o bibliotecă care să ocupe un întreg perete, dar nu cu rafturi de dimensiuni egale, ci “secționate” așa încât să-mi pot așeza eu comorile după preferințe și nebunii de moment. 🙂

    Reply
  4. Andreea Teodora

    oh dude, pot sa iti spun ca m-ai salvat? :)) tocmai ce am hotarat sa ma mut intr-o garsoniera care nu are nici un fel de corp pe care sa imi pun cartile, iar ce ai pus tu aici e EXACT ceea ce imi trebuia!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *