Cum mă plimbam eu într-o seară, pe la 10, prin East Village, un pic supărată că nu prinsesem bilete la un stand-up comedy cu teme politice și sociale (so newyorkish, știu), mi-a atras atenția o vitrină. O mică librărie, mai exact, și nu doar pentru că era deschisă la ora aia, nici pentru că New York-ul ar duce lipsă de librării, ci pentru ce vedeam. Patti Smith, Burroughs, David Bowie în vitrină, cu autografe. Intru. O librărie mică, doar câteva rafturi de cărți. Vreau și asta, și asta, aș citi și asta, de fapt, știi ce, putem să mutăm toate cărțile astea, mai ales că nu-s multe, la mine acasă și să terminăm povestea?

Librăria, Mast pe numele ei, avea cea mai bună selecție de cărți pe care am văzut-o eu vreodată. Sau, ca să păstrez nuanțele, una care mie mi se potrivea foarte bine. De la Celine la Baudelaire sau Rimbaud, de la Burroughs la Ginsberg, de la o carte uriașă despre Ingmar Bergman la câteva studii de referință despre psihedelice, de la Dylan Thomas la Godard, de la Frank O’Hara, cummings sau Sylvia Plath la ceva istorii ale punk-ului. Cu un raft consistent de poezie sau unul de artă, cu tot felul de prime ediții în stare excelentă sau de cărți cu autograf, Mast era paradisul. Am plecat de acolo cu Our Lady of the Flowers, fenomenala carte a lui Jean Genet și cu promisiunea că mă întorc. A doua zi. În fiecare zi.

O librărie de genul acesta îți dă impresia că sigur o să-ți placă și cărțile pe care nu le știi. Că selecția e atât de atentă încât te bucuri de fiecare descoperire. L-am întrebat pe librar cine alege cărțile. Proprietarul în general, mi-a spus, dar toți cei care lucrează acolo sunt cumva pe același mindset. Cumva, mi-am dat seama că din Mast aș fi plecat cu zece sacoșe iar în Strand, de exemplu, care se laudă cu 18 miles of books (adică vreo 29 de kilometri), n-am avut răbdare să stau prea mult și mi-am luat fix de căutam, deranjată atât de aglomerația foarte mare de oameni, cât și de mult prea multele cărți care nu mă interesau.

Și atunci, care e “paradisul”? O librărie imensă, cu șiruri nesfârșite de cărți printre care te plimbi, sau una mică, cu câteva volume alese de un curator atent? Sau poate ceva la mijloc, cum e o altă librărie celebră din NYC, McNelly Jackson pe numele ei, unde selecția e una serioasă, dar mai mare și mai pe toate gusturile ca în Mast. Apropos de McNelly Jackson, o chestie simpatică pe care am văzut-o acolo e o mașinărie unde poți să-ți printezi propriile cărți. Pentru toți scriitorii neînțeleși de edituri sau pentru cadouri cu sens.

Sau poate paradisul e online? Neeea. 🙂 Și nu pot să nu-mi aduc aminte aici ideea “genială” a unei minți luminate de la Amazon care, la un moment dat, pusese la dispoziție un serviciu prin care, în librărie fiind, scanai codul de bare al unei cărți și-ți spunea cu cât e mai ieftină online. Eventual și cu o promoție. Dar oare asta vrem? Adică da, de ce să fiu ipocrită, cumpăr cărți online, mi se pare super comod și eficient. Dar, mai ales, când caut ceva anume. Nu fac descoperiri prea multe browsând prin Amazon însă. Și nici n-am același sentiment de intimitate ca într-un spațiu dedicat cărților.

“The existence of a bookstore in a community creates a community,” spunea Azar Nafisi iar John Green duce mai departe lucrurile: “You cannot invent an algorithm that is as good at recommending books as a good bookseller”. Sau un proprietar de librărie indie, care-și selectează cu o atenție aș zice maniacală titlurile.

Intrând în câteva zeci de librării și anticariate în New York în ultimele săptămâni și diversitatea lor fiind atât de mare, mi-am dat seama mai ușor ce mă atrage. Librării mici dar cu cărțile alese într-un anumit fel, recomandări ale librarilor scrise preferabil de mână, locuri de citit, librari cu personalitate și păreri (undeva în SoHo, un librar mi-a spus ce crede el despre cartea de Junot Diaz pe care tocmai o luasem), anticari cu povești (de exemplu, un anticar pe care îl știe bine o prietenă, ce a locuit niște ani în Chelsea Hotel, foarte apropiat al lui Philip Roth și care i-a cunoscut, printre alții, pe Henri Miller sau Patti Smith), rafturi unde cărțile nu se înghesuie și sunt ușor de văzut, mici acțiuni și evenimente neașteptate ale librăriilor (de exemplu, o librărie făcea seri de literary dating și alta petreceri literare), rarități, rafturi de reviste literare și de artă, atent selectate și ele din toată lumea, selecții legate de “viața reală” (cărți de citit după o despărțire), cărți obscure scoase în față sau genuri literare nu prea populare intens promovate (cum ar fi poezia). Și multe altele.

Mai sunt multe locuri unde găsești cărți, de exemplu la tărguri sau piețe. În Rough Trade, un târg din cel mai hipsteresc cartier al New York-ului, Wlliamsburgh, era un raft cu maxim 100 de cărți unde, pe lângă clasicele mișto-uri la adresa hipsterilor puse în cărți grafice, am găsit, printre multe titluri ale contraculturii, o istorie a LSD-ului cu introducere de Andrei Codrescu!

În general, mi-au plăcut locurile cu o anumită conștiință (nu găsesc alt cuvânt), unde se simte pasiunea pentru cărți, unde scopul nu e să aducă bestseller-urile (de asta se ocupă bine mersi marile lanțuri de librării), ci să pună lumină pe titluri poate mai puțin cunoscute și pe autori care au schimbat ceva. Funcționează ca business? Nici una nu era goală! Nici la 10 seara, nici în timpul săptămânii, nici după sărbători. Deci presupun că da. E o încredere pe care o câștigă librăriile în comunitate, printre cititori, e o poveste în spate și, mai ales, simți că sunt niște oameni cel puțin la fel de pasionați de cărți ca tine. Iar asta înseamnă enorm.

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


2 comentarii
  1. Bookish

    Ador să descopăr asemenea librării 🙂 Dacă ai drum şi pe la Praga îţi recomand să te opreşti si pe la librăria Shakespeare. Nu ştiu pe ce strada e, dar e cumva pe partea dreapta cum cobori podul Carol cum traversezi Vltava.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *