Atunci când vine vorba de cărţi privite ca obiect în sine, fiecare detaliu contează, de la hârtie şi caracterele de tipărire, până la coperte. În funcţie de aceste detalii putem intui pasiunea pentru cărţi şi pentru lucruri frumoase a celor care le realizează.

Printre cei care reuşesc să creeze până la urmă o adevărată formă de artă se numără designerii de copertă şi legători de carte. Sper că vă amintiţi din articolele despre satele şi orăşele cărţilor, că, printre nenumăratele librării şi anticariate aflate acolo, se găseau mai mereu şi ateliere ale unor astfel de meşteşugari. Ceea ce poate nu ştiţi este faptul că există o astfel de breaslă bine organizată, iar o asociaţie reprezentativă e cea care s-a format cu mai mult de 50 de ani în urmă, în Marea Britanie.

Naşterea acesteia s-a petrecut la Londra şi a avut legătură cu dorinţa de a însufleţi existenţa marcată de austeritatea economică de după cel de-al doilea război mondial. Şi cum cărţile au fost mereu un prilej de bucurie, partea artistică a realizării lor s-a dovedit un domeniu interesant, ce merita promovat.

Aşa a apărut Guild of Contemporary Bookbinders, numită astfel de la crearea sa în 1951, până în 1968, când a devenit Designer Bookbinders. Figura emblematică, liderul şi vizionarul breslei a fost Edgar Mansfield, membru al Royal Society of Arts, profesor de design la London School of Printing. Alături de el, nume devenite acum faimoase în domeniu, precum Arthur Johnson, Bernard Middleton sau Trevor Jones au contribuit la formarea a ceea ce este astăzi Designer Bookbinders: o asociaţie înfloritoare, cu numeroşi membri interesaţi de promovarea acestui meşteşug.

Iar pentru a realiza acest lucru, organizaţia a elaborat un program de expoziţii interne şi internaţionale, expunând rezultatul muncii membrilor săi în diverse tări precum Anglia, Germania, S.U.A. Finlanda, Suedia, Japonia.

exhibition_4

Înfrumuseţarea copertelor şi tehnicile de legare au legătură cu artele decorative, de la care împrumută deseori elemente atunci când vine vorba de culori, textură, modele. Preocuparea pentru fineţea şi frumuseţea aspectului tactil şi vizual, duce la crearea unor modele cu structuri rafinate, originale şi ingenioase. Există mai multe etape de parcurs când vine vorba de legarea şi copertarea manuală a unei cărţi, de la decorarea marginilor unei pagini, până la alegerea inscripţiilor finale. În felul acesta, după ce scriitorul şi-a dovedit minunat creativitatea literară, artistul se exprimă în felul său şi definitivează o cartea frumoasă din toate punctele de vedere.

Sayaka_FukudaAlice’s Adventures in Wonderland, Lewis Carroll

Patricia_GrilloThe Songlines, Bruce Chatwin

de_great_gatsbyThe Great Gatsby, F. Scott Fitzgerald

ps_six_fairy_talesSix Fairy TalesThe Brothers Grimm

gb_life_of_piLife of PiYann Martel

Le Grand MeaulnesLe Grand Meaulnes, Alain-Fournier

06_Hannah_Brown_fsThe Collected Stories of Gogol, Nikolai Gogol

DON'T LOOK NOW AND OTHER STORIESDon’t Look Now and Other Stories, Daphne du Maurier

Pentru a atrage cât mai multe persoane către acest domeniu legat de cărţi ce se exprimă prin forme artistice deosebite, Designer Bookbinders organizează două competiţii locale anuale, dar şi concursuri internaţionale. Astfel, sunt încurajaţi profesioniştii, amatorii şi studenţii facultăţilor de arte să-şi expună talentul în conceperea şi realizarea de coperte. Pentru competiţia locală de anul acesta a fost aleasă ca temă cartea The Rubáiyát de Omar Khayyám, iar pentru 2014 provocarea o reprezintă legarea şi copertarea romanului Breakfast at Tiffany’s al lui Truman Capote. În ceea ce priveşte concursul internaţional din 2013, tema a reprezentat-o opera lui William Shakespeare.

14The Tempest

18The Tragedy of Othello the Moor of Venice

O altă practică demnă de admiraţie care s-a încetăţenit în ultimii ani, este aceea ca şase parteneri asociaţi în Designer Bookbinders să realizeze copertele cărţilor de ficţiune rămase pe lista scurtă pentru Man Booker Prize. În felul acesta, o muncă ce necesită în mod normal câteva luni trebuie făcută în doar câteva săptămâni, căci rezultatul va fi oferit scriitorului a cărui carte a fost premiată, chiar în seara ceremoniei de acordare a premiilor.

aj_inheritance_of_lossThe Inheritance of Loss, Kiran Desai

dh_the_childrens_bookThe Children’s Book,  A.S. Byatt

sd_the_long_songThe Long Song, Andrea Levy

Asociaţia e în continuă căutare de noi talente în copertare şi pentru că doreşte să menţină un standard ridicat, noii designeri acceptaţi beneficiază de îndrumarea şi încurajarea venite din partea celor deja formaţi. Cărţile legate şi copertate de cei din Designer Bookbinders pot fi văzute şi admirate în galerii de artă, expoziţii din cadrul muzeelor şi târgurilor precum Antiquarian Booksellers Association Book Fair sau Fine Press Book Fair.

Sursa: designerbookbinders.org.uk


Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *