Poate unul dintre cele mai premiate romane ale anului 2012, Wonder, volumul semnat de R.J. Palacio, are toate elementele necesare pentru a deveni un clasic al literaturii pentru copii. Romanul spune o poveste emoționantă a curajului și a acceptării. Personajul principal, August Pullman, este un copil de 10 ani care s-a născut cu o malformație care îi afectează față, făcându-l pe acesta să arate monstruos. În ciuda diformității sale, August trebuie să învețe să trăiască, iar cei din jurul său trebuie să învețe să-i vadă acestuia trăsăturile profunde pentru a-l accepta.

După nenumărate operații care l-au ținut acasă până la această vârstă, August trebuie să înceapă școala din clasa a V-a. Ceea ce înseamnă că va trebui să găsească curajul de a-i înfrunta pe copiii aflați la o vârstă critică, cea în care încep să devină conștienți de sine și de corpul lor. Deși este panicat, August acceptă provocarea tocmai pentru că știe că adevărata prietenie poate să vadă mai presus de aparențe.

Romanul are mai mulți naratori, întâlnirea cu diformitatea fiind prezentată atât din punctul de vedere al lui August, cât și al celor din jurul său. Fie că este vorba de sora sa, care știe că nu poate pretinde mai multă afecțiune din partea părinților, căci August are mai multă nevoie de ea, fie că este vorba de prietenea acesteia, Miranda, care îl iubește pe August ca pe propriul ei frate și care simte nevoia să-i fie aproape acestuia chiar și după ce se ceartă cu prietenea ei, fie că este vorba despre Summer, singurul copil de la școală care are curajul să se apropie de August fără să fie împinsă de la spate de adulți, fie că este vorba de Jack, prietenul lui August care, la un moment dat, îl trădează, relația cu boala și mostruosul este văzută din mai multe puncte de vedere.

Într-o lume obsedată de aparențe, un defect fizic poate fi un motiv pentru a nu-ți mai dori să trăiești, pentru a fi permanent respins și tratat ca un contagios. Ceea ce i se și întâmplă protagonistului, însă, cu răbdare și curaj, acesta găsește resursele necesare pentru a ajunge să se vadă pe sine ca pe un om normal, cu gânduri și sentimente dintre cele mai firești. Și tocmai prin intermediul acestui mod de a reacționa cu naturalețe reușește August, după un întreg an școlar, să se împrietenească chiar și cu cei pe care imaginea sa i-a îngrozit inițial.

Mesajul cărții este acela că prietenia nu este un dar care ți se oferă fără niciun efort, că pentru a reuși să te apropii de cineva trebuie să dai dovadă de curaj, blândețe și bunătate, de sinceritate și de afecțiune, de naturalețe și de personalitate. Doar după ce reușești să te cunoști și să te accepți pe tine cu bune și rele vei putea să-ți faci prieteni.

Cum naratorii diverselor fragmente fac trimiteri atât la melodii recente, cât și la cărți iubite de tânăra generație, limbajul folosit fiind cel al adolescenților din zilele noastre, sunt foarte multe șanse ca, și la noi, cartea să-i prindă pe cei mici și să reușească să-i învețe nu numai să prețuiască prietenia și să se străduiască să vadă dincolo de aparențe, ci și să-i facă să-și dorească să citească mai mult, ceea ce nu-i puțin lucru.

 

jurnalist cultural, specialist comunicare culturală, PR la Editura Art


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *