Kevin Carter se sinucide la 3 luni după ce a fotografiat în Africa un vultur care vânează un copil îngenunchiat de boală. Un cameraman filmează cum gloanţele străpung trupurile bătrâne ale soţilor Ceauşescu în timp ce 4 fete tinere îşi expun sânii sub pancartele cu care protestează în faţa guvernului din Kiev, e aproape ca în Pictor de război a lui Arturo Perez-Reverte.

Ion Iliescu a zâmbit parcă mai larg când îl târa de braţ pe Michael Jackson prin Bucureşti flancat de poliţişti. Un cameraman fotografiază o întâlnire Barack Obama – Vladimir Putin înainte ca aceasta să se întâmple oficial, cei doi se uită în pământ, nu au ce să-şi spună. Un avion explodează într-un zgârie-nori, un fost preşedinte este spânzurat în Irak, un copil este adus la mal de valuri, iar un altul se trezeşte cu urechile ţiuind şi faţa însângerată într-o ambulanţă în timp ce 4 camere foto-video îl ţintuiesc. 20 de balerine nipone poartă toate mască pentru a nu fi răpuse de microbi invizibili la fel cum 20 de prizonieri sunt decapitaţi simultan de către luptători extremişti, totul este imortalizat pe cadre statice sau în mişcare. Robert Turcescu declară live la B1 TV ca a fost ofiţer sub acoperire în timp ce Andreei Esca i se futu casca… dar nu asta este important, mai important este că ajungem dincolo de ecran, ajungem în platourile de filmare, ajungem la păpuşar… dar nu asta e important, mai important este că atunci când ajungem acolo parcă începe alt film, altă regie, nu vrem să acceptăm că era doar un ecran, nu se poate, ecranul are un loc privilegiat în conştiinţa colectivă, la fel cum au pânză, hârtia, litera printată. Dacă spargem tablele cu ce mai rămânem? Şi dacă totul e regizat, ce? O fotografie a unei scântei face înconjurul lumii pentru că scânteia a declanşat o catastrofă care a făcut victime într-un club din România. Luptele trupelor irakiene de recucerire a oraşului Mosul sunt transmise în direct de un streaming pe Youtube, împuşcăturile din Paris se aud live în toată lumea, filmări cu telefonul, fotografii cu teleobiective, Charlie Hebdo, Bataclan, Aeroportul Ataturk, Bruxelles. O lovitură de stat este transmisă în direct pe CNN, oameni care sar pe geam, un călugăr budist arde de viu prin lentilele fotografilor. Nu mai filma, dă o mână de ajutor, nu mai fotografia, adu-mi puţină apă…

Totul este regizat din 10 noiembrie la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Totul e regizat într-o carte de colorat care vorbeşte cât 1000 de cuvinte.

Cătălin Rulea

TOTUL E REGIZAT

Expoziție și serie de evenimente

Câștigător al apelului pentru proiecte MNAC 2015

Curator: Alexandru Bălășescu

Artiști: Ioana Păun și Cătălin Rulea

Arhitect: Cristina Nicolaescu

Coordonator MNAC: Cerasela Barbone

Parteneri: Radio Guerrilla, Bookaholic, Igloo Media

Sponsor: AQUA Carpatica

Etaj 3, sala 2

10.11.2016 – 15.01.2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *