De ceva timp, auzim numai lucruri bune în ceea ce privește lumea literară românească – se mișcă lucrurile! Și suntem tare încântați să vă informăm asupra unui nou proiect fain, semnat de data aceasta de librăriile Cărturești: ”Dialoguri cu scriitori români”. Despre ce este vorba? Pe scurt, la un anumit interval de timp, se petrec întâlniri între scriitorii români și publicul lor și se discută nu numai despre cărțile acestora, ci și despre viața din afara literaturii. Proiectul a debutat în aprilie, mai întâi la Timișoara, Cluj și Iași, iar astăzi are loc prima ediție la București.
Așadar azi, 24 mai, ora 19.00, pe terasa Verona de la Cărturești, îl veți putea întâlni și lua la întrebări pe Matei Florian – tânărul autor care a debutat în roman cu ”Băiuțeii”, o carte scrisă împreună cu fratele său, Filip Florian. Apoi, ne-a surprins și ne-a încântat cu a sa carte ”Și Hams Și Regretel” (2009). Pe partea publicistică, acesta este titular de rubrică la Dilema Veche și colaborator la alte publicații culturale și la radio. Moderatorii acestei ediții sunt Corina Bernic și Silviu Dancu, iar intrarea este, desigur, liberă. Noi vă recomandăm să mergeți, căci Matei Florian merită cu adevărat atenția voastră; în plus, suntem siguri că veți avea parte de un dialog cu totul și cu totul special :).
Ieri, 23 mai, au avut loc alte trei întâlniri în cadrul acestui proiect al Cărtureștilor, în trei orașe diferite: la Iași, invitatul a fost Lucian Dan Teodorovici (cronica noastră la ”Matei Brunul” aici); la Timișoara, a fost găzduită Simona Sora, iar la Cluj a mers Filip Florian (găsiți cronica la ”Zilele Regelui” aici). Ne întoarcem puțin în timp și vă spunem că și luna aprilie a avut invitați unul și unul: Dan Lungu, Dan Sociu și Silviu Gherman.
Acum v-am convins că ”Dialoguri cu scriitori români” merită toată atenția voastră? Sperăm că da. Dacă totuși nu sunteți siguri, vă spunem că ideea proiectului a pornit de la faptul că scriitorii apar pe scenă, de cele mai multe ori, numai atunci când își (re)lansează o carte – din motive de marketing – și, prin urmare, prezența lor în spațiul public românesc este destul de redusă.
Dialoguri cu scriitorii români și-a propus să bruieze această tradiție și să pună scriitorul în fața publicului său pentru un singur motiv: pentru că este scriitor! Un prilej în care acesta poate fi el însuși, salvat chiar și de propriile sale cărți. Pentru că la aceste întâlniri nu se va discuta doar despre ultima sa carte sau despre toate cărțile scrise de el, nici măcar nu se va discuta doar despre activitatea sa publicistică. Fără a fi pierdute din vedere, toate acestea vor fi aservite unui scop mai important și anume acela de a mijloci întâlnirea scriitorului (ca autor, dar și ca om) cu publicul său. (Cărturești)