Luni a început a treia ediție a Festivalului de literatură Tanpinar (Turcia), eveniment organizat de Agenția literară Kalem, cu sprijinul institutelor culturale străine din Istanbul și a mai multor edituri de prestigiu.

Cu această ocazie, Gabriela Adameşteanu, care este invitată la ediţia din acest an a festivalului alături de poetul Mircea Dinescu, va lansa celebrul roman Dimineață pierdută, prima carte din seria de autor ce va apărea în limba turcă.

Pentru că este un eveniment aparte, iar scriitoarea astăzi şi mâine are programate lecturi şi discuţii în Istanbul, noi ne-am gândit să vă aducem aminte de romanul “Dimineaţă pierdută” şi de spectacolul de teatru cu care este asociat.

Povestea Vicăi, croitoreasa neşcolită a cărei afacere este închisă de regimul comunist, a reuşit să disece societatea românească dinainte de ’89 precum un soi de Tratat de Anatomie literară. Apărut în 1984 la Editura Cartea Românească, “Dimineaţă pierdută” a fost catalogat drept unul din cele mai bune romane postbelice şi a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România.

De-a lungul vremii a fost tradus în Estonia (Eesti Ramaat, 1992), Franţa (Gallimard, 2005), Bulgaria (Balkani, 2007), Israel (Nimrod Books, 2007), Spania (Random House Mondadori, 2009) şi Ungaria (Europa, 2010).

După ce a apărut anul acesta în SUA la editura Northwestern University Press, zilele acestea va apărea tradus în Turcia (Yapi Kredi Kultur Sanat) în cadrul Festivalului de Literatură Tanpinar, urmând ca în 2012 să apară şi în Portugalia (Dom Quixote) şi Polonia (Wydawnictwo W.A.B.), iar în 2013 în Italia (Aisara).

“Dimineaţă pierdută” a fost dramatizat în 1986 şi montat cu mare succes pe scena Teatrului Bulandra din Bucureşti de regizoarea Cătălina Buzoianu. Astăzi, vă aducem în prim plan spectacolul ce şi-a avut premiera în urmă cu 25 de ani şi care a rămas în arhivele televiziunii române, în care au jucat nume grele precum Tamara Buciuceanu, Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Rodica Tapalagă, Irina Petrescu şi Marcel Iureş.

Seara de teatru TV – Dimineață pierdută (partea intai)

Seara de teatru TV – Dimineață pierdută (partea a doua)

P.S.: Pentru acei dintre voi care sunt iubitori de teatru, vă lăsăm mai jos, drept bonus, montarea radiofonică a romanului “Dimineaţă pierdută”. Realizat in 2004, sub regia artistică a lui Dan Puican, distribuţia îi readuce în poveste, la 20 de ani distanţă de la apariţia romanului, pe Tamara Buciuceanu, Victor Rebengiuc, Rodica Tapalagă şi Irina Petrescu.

2 comentarii
  1. Pingback: 7 opere literare românești montate în teatru « Bookaholic

  2. Pingback: La Clubul Dilema Veche, cu Dan C. Mihăilescu « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *