Domnul Ionuţ Caragea mi-a trimis relativ recent, pe adresa Dilemei vechi, această scrisoare electronică: „Buna ziua, vă ofer, spre lectură această carte din ciclul Sindromul nemuririi, partea a IV-a şi partea a V-a. Întrucît colaborez cu peste 150 de reviste din ţară şi străinătate, nu voi face nicio diferenţă între ele, preţuindu-le pe toate în egală măsură. Dacă doriţi să le publicaţi, menţionez că nu am pretenţii materiale şi las la alegerea dumneavoastră selecţia citatelor. Dacă doriţi şi alte citate, pe o anumită temă majoră, vă rog să mă contactaţi şi vi le voi oferi cu mare drag. Toate gîndurile bune.”

Din lipsă de spaţiu, am publicat doar cîteva în Dilema veche, dar selectez o serie mai lungă de panseuri pe teme majore, deopotrivă din partea a IV-a şi partea a V-a a Sindromului nemuririi, şi pentru cititorii Bookaholic:

„Omul este un bulgăre de pămînt cu suflet nemuritor, lovit de valurile timpului. Pămîntul se erodează zi de zi, devine praf şi pulbere, dar sufletul este eliberat în universul nemuririi lui.”

„Iubirea este precum puiul de pasăre care părăseşte cuibul inimii, încercînd să zboare peste orice prăpastie cu aripile imaginare ale sufletului.”

„Timpul nu-i decît un angajat al nimicniciei care ridică resturile de pe strada speranţelor deşarte şi le depozitează în spaţiul insalubru al morţii.”

„Indiferenţa este prăpastia de netrecut între oameni. Deasupra prăpastiei, Dumnezeu încercă să le smulgă un zîmbet, dansînd cu razele soarelui şi cu norii. Apoi tună, fulgeră şi plînge în toate culorile curcubeului.”

„Ar trebui să plîngem cu lacrimi cenuşii, să aibă şi ele culoarea amărăciunii noastre. Ce palidă consolare sînt norii negri care se adună pe cerul făgăduinţei”,

„Cioran spunea că «prin orice lacrimă ne priveşte Dumnezeu»; aş exclude, totuşi, «lacrimile de crocodil».”

„Uneori ura este implozia dragostei, cînd sufletul pe care l-ai trimis celui pe care-l iubeşti se loveşte de zidul indiferenţei şi se întoarce în vidul din tine.”

„Adevăratul pictor al cuvintelor este acela care îşi face autoportretul cu ochii închişi pe pînza imaculată a sufletului.”

„Oamenii sînt ferestre prin care putem privi gropile, drumurile sau cerul. Pe unele ferestre trebuie să le închidem, pe altele trebuie să le deschidem larg pentru a adulmeca nemurirea.

„Dacă gîndurile noastre ar ţine loc rugăciunilor, în biserici ar fi bineveniţi doar copiii.”

„Dacă faci alergie la prostie, de ce te tratezi cu sudoarea celor pe care îi dispreţuieşti? Fii bun şi tratează-te cu singurătate!”

„La poarta nemuririi se sinucide blînd iluzia vieţii.”

„Tot ce-a mai rămas între noi este spaţiul aceasta infinit: WorldWideWeb.Vinoacasă.Com.”

Marius Chivu scrie cronică literară din 2000 și este redactor la Dilema Veche din 2005. Dintre revistele la care a colaborat de-a lungul timpului fac parte România Literară, Observator Cultural, 22, Cultura, Lettre Internationale, Re:publik, Adevărul literar & artistic, Elle și Psychologies. Între timp a publicat poezie şi proză de călătorie, iar, în curînd, va scoate un volum de povestiri.


18 comentarii
  1. aurora

    D-le Remus, Alina si Cris alias Caragea, ma pufneste rasul cand amintesti de mai nu stiu ce premiu, care de fapt este o mare mizerie. sa nu uitam ca a mai fost acordat la zeci de alti romani la fel de “talentati” precum dumneata Caragea.Cat despre Antologia aforismului romanesc, crezi ca daca ai intrat cu cateva panseuri acolo alaturi de cateva nume prestigioase cei drept, esti si tu ca ei?

    Reply
  2. aurora

    Sa fim seriosi. Cel mai important “aforist” roman? De ce Butulescu si nu Cerin? Cris, Alina si cu Remus sunt Ionut Caragea.

    Reply
  3. aurora

    Stimate domnule Marius Chivu, dumneavoastra promovati un plagiator si anume, Sorin Cerin spunea ca:”Nemurirea erodeazá pána si moartea dacá vrea astfel Iluzia Vietii.” iar Caragea ca:”La poarta nemuririi se sinucide blînd iluzia vieţii”. Trebuie stiut faptul ca Iluzia Vietii este expresia cel mai des intalnita la Sorin Cerin. Oriunde mergeti la acest scriitor veti gasi cel mai adesea Iluzia Vietii. La inceput am crezut ca Caragea doar se “inspira” din aceasta, dar mai apoi mi-am dat seama ca plagiaza scimband pe ici colo cuvintele dar fiind atat de neghiob incat sa lase acelasi sens.

    Reply
  4. Marius Chivu

    Hei, Aurora,
    Eu nu “recomand” nici un autor în această rubrică 🙂

    Altfel, “iluzia vieţii” este o expresie atît de banală, încît nimeni n-ar trebui s-o folosească, cu atît mai puţin să şi-o revendice în numele originalităţii 🙂

    P.S. Totuşi, trebuie să admit, că fraza ta “cat despre Iluzia Vietii la Sorin Cerin este plin” este foarte bună 🙂

    Reply
  5. Nick

    Am citit Nemurire. Nu inteleg Aurora de unde si pana unde ai atat de multa “grija” fata de Sorin Cerin? Iluzia vietii nu apare in Nemurire decat o data sau de doua ori. Am cautat pe net si in alte carti din Culegere de intelepciune scrisa de Sorin Cerin, dar iluzia vietii nu e prezenta.Sunt multi oameni de “bine” care se “ingrijesc” de Sorin Cerin. Aveti dreptate in comentariul de mai sus domnule Marius Chivu.

    Reply
  6. ionut caragea

    Dragi prieteni, nu mai intrasem de mult timp pe aici, fiind ocupat cu niste evenimente literare. Revenind, am descoperit aceste comentarii haioase in care sunt incriminat ca folosesc nu stiu ce nume, ca plagiez, aducandu-se apoi in discutie numele lui Sorin Cerin. Asadar, eu, Ionut Caragea, va aduc la cunostinta ca nu am nici o legatura cu comentariile celor pomeniti mai sus. Mai mult de atat, trebuie sa stiti ca Sorin Cerin este un scriitor frustrat care se razbuna pe mine pentru ca am scris negativ despre cartile sale care contin numeroase citate sataniste si greseli gramaticale. Una dintre cronici a fost scrisa in revista Acolada (http://www.editurapleiade.eu/images/static/files/5_2013.pdf). Cum prinde un sit unde sunt publicat, incepe sa posteze tot felul de aberatii in subsolul postarilor, folosind, cu precadere, nume de femei. Mai intai face atac la persoana, apoi contesta toate realizarile mele, apoi deviaza discutiile spre cartile sale, facandu-si, in acest fel, publicitate. Cine este inteligent, la o analiza atenta, va descoperi ca, pentru a se exprima, Sorin Cerin foloseste frecvent cateva expresii care l-au consacrat in lumea comentariilor virtuale, printre care “ma pufneste rasul”. Cine cauta aceasta expresie pe Google, asociata cu numele lui Sorin Cerin, va descoperi ca Sorin Cerin are multe obiceiuri proaste pe internet. Ii recomand lui Sorin Cerin sa renunte la aceste obiceiuri si sa faca ceva constructiv. Daca are valoare si daca este original, vor scrie altii despre el si nu va avea nevoie de publicitate negativa, de sub protectia fustelor virtuale. Trist, foarte trist. Ganduri bune tuturor.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *