The Doc Book Maker este Daniel Popa, actor, scriitor și regizor român. Iar povestea lui și a agendelor sale literare este, pe cât de simplă, pe atât de faină. Doc book, principala bijuterie literară, este o agendă făcută manual, care conține și cartea ta preferată – o carte care stă să se rupă sau o carte pe care o poți citi, studia, învăța. O agenda personală în care iți poți face notițe, în care poți scrie, desena, picta sau pur și simplu ține un jurnal, alături de cartea preferată. Mai mult, poți alege tipul și culoarea hârtiei folosite, precum și materialul din care vor fi făcute coperțile – piele, carton, pânză, haine pe care nu le mai porți sau s-au rupt și nu te poți despărți de ele :).

Daniel Popa ne spune că, după ce devorase biblioteca părinților, a vrut să se facă mai întâi taximetrist – pentru a aduna în tolba lui poveștile oamenilor -, iar apoi jurnalist – deoarece îți dorea, după Revoluție, să scrie despre ce-i ține în viață pe toți oamenii din jurul său. Nu a fost să fie, actoria l-a atras în mrejele ei cu promisiunea de a trăi, exact ca în cărți, lucruri pe care altfel nu ar avea ocazia să le facă  într-o viață de om. Acum are și propria sa companie, Doctor’s Studio, fapt ce-i permite să se ocupe și mai mult de hobby-ul său, doc book-urile.

Cum s-a născut ideea de doc book? Doctorul (porecla lui Daniel Popa în lumea teatrului, pe care a folosit-o și în denumirea produselor sale) ne povestește că primul doc book l-a făcut pentru că se săturase să-și piardă fișele de lectură sau să le rătăcească printre altele. Așadar, a simțit nevoia de a avea în același loc și cartea pe care o citește sau studiază, și agenda cu notițele pe care le făcea pe marginea textului. Așa că a desfăcut o carte și a legat-o la loc după ce îi introdusese câte o foaie albă între paginile cărții. De aici și până la forma prezentă ale doc book-urilor nu a fost decât un pas. A studiat mult și și-a perfecționat stilul, astfel încât să poată face și pentru alții agende personalizate, deosebite și unice.

În prezent, The Doc Book Maker are 3 tipuri de doc-uri: doc book, doc no’ book și doc script.

Doc no’ book este o agendă simplă, fără carte, dar care păstrează toate atributele unui doc book enumerate mai sus.

Iar doc script are în interiorul său, așa cum îi sugerează numele, scenariul unei piese sau al unui film – pe care Daniel Popa îl citește și face agenda în funcție de ce ai scris tu acolo.

Orice tip de doc se poate realiza în maxim două zile și este semnat în original de el.

Extrem de curioasă, l-am întrebat pe Doctor și ce cărți i s-au cerut până acum. Iată ce răspuns a dat:

Dau cele mai funky exemple : Kabbalah, Micul prinț (de 3 ori, deci am făcut 3 diferite, din care una era pentru un copil), Cel mai iubit dintre pământeni, Eroul cu o mie de fețe (de Joseph Campbell – pe care am făcut-o și pentru mine apoi din cauză că am citit un pic din ea în timp ce o făceam și m-a fascinat maxim – sunt fan Campbell acum). Și din cărțile mele – mi-am transformat toată colecția Kurt Vonnegut în Doc Books, pentru că omul acesta doar așa trebuie citit. Cu creionul în mână.

Indiferent de tipul de doc cerut, se pare că feedback-ul pe care Daniel l-a primit a fost întotdeauna pozitiv.

Cei care au cumpărat un Doc Book sau un Doc No’book pentru a-l face cadou, mi-au spus că reacțiile au fost peste așteptări – un om care face un astfel de cadou câștigă automat o mulțime de puncte în fața celuilalt.

Cât despre cei care le-au luat pentru ei, fără excepție, au recunoscut că este noul lor obiect preferat.

Știu din experiență personală: dacă la o întâlnire toata lumea are iPad-uri sau laptop-uri și eu scot un Doc Book, în următoarele minute ale conversației vom vorbi inevitabil despre asta. Spun asta pentru a pune accent și pe impactul vizual al unui Doc Book, dincolo de utilitatea lui pentru cei care încă mai trăiesc analog (râde).

Cât despre unde le puteți găsi, deocamdată doar la Feathers (care își schimbă sediul momentan) și la Ideas in a Glass (vă puteți împrieteni cu ei pe facebook sau să mergeți direct în zona Străzii Paris 16). Însă le puteți comanda și scriind la adresa docthedoc@gmail.com.

Prețurile agendelor diferă, luându-se în calcul cât de dificilă este comanda, astfel:

– pentru doc book, între 50 și 75 de lei;

– pentru doc no’ book, între 35 și 50 de lei;

– pentru doc script, 50 de lei.

Nu e mult, am zice noi, pentru asemenea bijuterii, nu-i așa?

NB: Exemplele de pe thedocbook.wordpress.com nu sunt de vânzare. Acestea sunt deja date sau aparțin artistului.

Fotografii: Daniel Popa


și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *