drink more beer.
there’s time.
and if there’s not
that’s all right
too.

(How To Be A Good Writer, Charles Bukowski, via)

E simplu: dacă ești bookaholic și ai două ore libere weekend-ul ăsta, atunci folosește-le cu încredere pentru documentarul de mai jos, Born Into This, din 2003, unul dintre cele mai mișto filme despre Bukowski pe care o să ai ocazia să le vezi.

Practic, documentarul e format dintr-o colecție de interviuri cu autorul și cu oamenii apropiați lui, lecturi publice și tot felul de alte momente din viața lui Bukowski care au ajuns, cumva, să fie filmate. E ușor de intuit că nu e tocmai genul de documentar academic pe care l-ar inspira un scriitor obișnuit, dar tocmai asta îl face delicios.

O să-i auzi vorbind despre Bukowski pe oameni ca Lawrence Ferlighetti, fondatorul City Lights, care a publicat pentru prima dată Howl, poemul controversat al lui Ginsberg, Taylor Hackford, regizor și președintele Directors Guild of America sau Barbet Schroeder, care a regizat Barfly, film în realizarea căruia Bukowski a fost în mod direct implicat (așa cum vă povesteam mai demult).

O să auzi povești haioase despre el și despre maniile lui:

He talked a lot about his sexual prowess… he referred to his penis as his purple onion,

ne povestște Liza Williams, o fostă prietenă de-a lui Bukowski.

Bono și Sean Penn ne spun cum i-au adus pe Hank și pe nevasta lui, Linda, la un concert U2 (Bukowski habar n-avea cine e Bono, în schimb îl cunoștea pe Sean Penn), cu un simplu telefon dat la beție, în timpul unei petreceri.

O să afli cum a reușit Bukowski să scape de înrolarea în armată, care l-ar fi propulsat chiar în mijlocul celui de-Al Doilea Război Mondial:

The pshychiatrist would not take me.

Și detalii despre copilăria lui, pe care Bukowski o numește a horror story with a capital “H“:

Have you ever been beaten with a razor strop three times a week from the age of six until eleven? You know how many beatings that is?

(…) this was very good literary training for me. Beating me with that strop taught me something: how to type. When you get the shit kicked out of you long enough and long enough you will have a tendency to say what you really mean.

(…) My father was a great literary teacher. He taught me the meaning of pain. Pain without reason.

Practic, dacă e să vezi un singur documentar, vreodată, despre Bukowski, atunci uită-te la Born Into This. O să râzi (Hank era era un personaj cel puțin colorat), o să te întristezi când o să descoperi rădăcinile reale ale poftei lui intense de viață, și o să înțelegi mai bine un poet care, ca să-l cităm pe Bono, pur și simplu n-avea timp pentru metafore.

via

3 comentarii
  1. Pingback: Prin blogosfera literara (12 – 18 martie 2012) | Recenzii filme si carti

    1. Ioana Epure Post author

      Articolul e mai vechi, si intre timp versiunea aceea a filmului a fost scoasa de pe Youtube. Am inlocuit-o, multumim de semnalare.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *