Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lars Saabye Christensen: întâlnire cu cititorii

13.03.2014 @ 7:00 pm - 9:00 pm

Let me take you down cause I’m going to Strawberry Fields, nothing is real…
Vă sună cunoscut? Nu e de mirare. E greu să fi ratat Beatles-ul. Nu, nu formația. Romanul lui Lars Saabye Christensen, devenit un cult al mișcării hippie din Norvegia.

La București, joi, 13 martie, începând de la ora 19.00, la Muzeul Național de Artă Contemporană, Lars Saabye Christensen va lansa noul său roman, Vizionare.
Alături de Lars Saabye Christensen, vor fi:
– E.S. dna Tove Bruvik Westberg, Ambasadoarea Norvegiei în România
– prof. Sanda Tomescu Baciu, traducătoare romanului Vizionare
– Dan C. Mihăilescu
-l Cristian Teodorescu, moderator

Program:
19.00 – Lansare Vizionare
20.15 – Sesiune de autografe
20.30 – Cocktail

Vizionare – poveste despre oameni și oraș. El este un scenarist plin de idei; dar departe de cerințele producătorilor. Ea este art director la o agenție de publicitate. Cuplul perfect, ai putea spune. Garanția creativității într-o relație pentru care plictiseala pare să nu se fi inventat. Dar totul e doar aparență. După patru ani de stat împreună, Will și Cathrin simt cum nu mai au același point of view. Soluția? Un joc erotic primejdios: vizionările. De apartamente, în care, savurând riscul de a fi surprinși, încearcă să reînvie pasiunile trecute. Lucrurile încep să se îmbunătățească, Will semnează un contract – fie el și pentru filme pentru adulți. Dar fericirea nu ține prea mult, pentru că dispare Cathrin. Muzica pe care o iubeau, imaginile din Breakfast at Tiffany’s – filmul cult al celor doi, toate se risipesc, iar jocul devine unul al căutărilor și al tensiunilor.

La Editura Univers au mai apărut Herman (1999), Beatles (1996, 2008) și bestsellerul Frați pe jumătate (2013). Herman este povestea unui băiețel care nu vrea să mai crească și care își construiește propriul univers. Numără pașii până la școală, face liste cu statuile din parc și are în bunicul său pe cel mai bun prieten.

Beatles este romanul celor patru amici îmbătați de muzica anilor ’60 și convinși că pot, prin tinerețe și curaj, să stăpânească lumea. Kim, Gunnar, Sebastian și Ola, sau, mai bine spus, Paul, John, George și Ringo, sunt protagoniștii unei Norvegii în schimbare, cuprinse de agitația muzicii celor de la Beatles, pe care-i venerau și pe urmele cărora voiau să calce. Doar că poveștile se complică și din avântul lor rămân doar ecourile din Love Me Do. În 2014, este programată și lansarea adaptării cinematografice, chiar la împlinirea a 30 de ani de la publicarea romanului.

Neliniștile și aventurile tinerilor construiesc și intrigile din Frați pe jumătate. Fred este boxer, Barnum încearcă de ajungă scriitor, iar relația dintre ei trece prin cele mai neobișnite faze. Crescuți într-o casă locuită de patru generații, marcați de propriul trecut și de accidentele Istoriei, cei doi frați sunt mereu în căutarea jumătății depline a celuilalt.

Autor a peste 20 de romane, la care se adaugă volume de poezii și cărți pentru copii, Lars Saabye Christensen, s-a născut în 1953 în Oslo. A debutat în 1976, cu volumul de poezii Povestea lui Gly. Atunci când romanul său Beatles (1984), acest „blues literar“, cum a fost denumit de un critic danez, a avut vânzări de mai bine de 200.000 de exemplare în Norvegia şi a fost tradus în mai multe limbi, Christensen a devenit unul dintre autorii norvegieni cei mai cunoscuţi. Pe lângă poezie şi roman, Christensen a încercat cu succes şi alte genuri, de la dramaturgie la scenarii de film, în timpul „liber“ fiind şi traducător, dar și membru al unei apreciate trupe de poetry blues, Norsk utflukt. A scris scenariile unor filme de mare impact: Herman, după romanul său omonim, şi Telegrafistul, după romanul Visătorii, de Knut Hamsun.
Dar cel mai mare succes literar de pînă acum al autorului este considerat romanul Fraţi pe jumătate. Cartea a primit mai multe premii importante, între care Premiul pentru Literatură al Consiliului Nordic în 2001, a fost declarat de critica literară americană cel mai bun roman al începutului de secol, a vândut în Norvegia peste 300 000 de exemplare în anul apariţiei sale, iar drepturile au fost vândute în 31 de ţări. În 2008, Lars Saabye Christensen a fost decorat cu L’ordre des Arts et Lettres în rang de Cavaler.

Evenimente culturale conexe ale Expoziției “Contemporary Norwegian Architecture #7”, deschisă la MNAC în perioada 23 ianuarie – 22 martie 2014 și realizată de Muzel Național de Artă, Arhitectură și Design din Norvegia.
Evenimente organizate de Ambasada Regală a Norvegiei în România, Editura UNIVERS, Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) și Asociația Zeppelin.
Cu sprijinul NORLA (Norwegian Literature Abroad) Oslo.
Program finanțat prin EAA și Norway Grants.
Vezi detalii și programul complet al evenimentelor pe www.edituraunivers.ro și www.e-zeppelin.ro.

Recomandare: Accesul în MNAC presupune un control de securitate care poate genera întârzieri, de aceea vă recomandăm să ajungeți cu cel puțin 15 minute înainte de începerea evenimentului.

Organizer

Editura Univers
Phone:
021.315.33.08
Email:
office@edituraunivers.ro
Website:
www.edituraunivers.ro

Venue

Muzeul Național de Artă Contemporană
Strada Izvor 2-4
București, 050563 România
+ Google Map
Phone:
00403189137
Website:
http://www.mnac.ro