Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

O lectură dinamică, plină de farmec şi de sensibilitate: ”Aleargă” de Ana Maria Sandu

24.11.2013 @ 1:30 pm - 2:30 pm

Toată lumea aleargă. Unii o fac pentru a se menţine în formă, alţii pentru a se pune la adăpost, însă cu toţii participă la marele maraton al vieţii.

”Aleargă”, noua carte semnată de Ana Maria Sandu, o lectură dinamică, plină de farmec şi de sensibilitate, a apărut de curînd în colecţia Ego. Proză a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.

Volumul va fi lansat la Tîrgul Internaţional de Carte Gaudeamus, ediţia 2013: duminică, 24 noiembrie, ora 13.30. Invitaţi: Marin Mălaicu-Hondrari, Bogdan-Alexandru Stănescu.

Acest fals jurnal de jogging al Anei Maria Sandu e un text actual, poetic şi intelectual, cu alergători-personaje care ne seamănă.

O femeie trecută de prima tinereţe aleargă în parc, dar şi prin viaţă – momentele se succedă cu repeziciune, prezentul devine într-o clipă amintire şi tot ce rămîne de descoperit e ce se va întîmpla mîine. Protagonista e într-o continuă transformare, se lasă modelată de experienţe, de persoanele pe care le întîlneşte, dar o mică parte din ea nu se schimbă şi, probabil, nu se va schimba niciodată.

„I-am privit atentă pe alergătorii din lumea largă şi i-am invidiat. Apoi mi-am luat picioarele la spinare şi am ieşit eu însămi la alergat. Au trecut nişte ani şi textul acesta s-a transformat într-o plasă de siguranţă. E aici experienţa mea, a prietenilor mei şi a personajelor literare cu care m-am intersectat. L-aş fi putut scrie pînă la sfîrşitul vieţii, dar m-am oprit cînd mi-am dat seama că s-a încheiat o etapă din viaţă şi că nu mai alerg la fel. Acum am ajuns în punctul în care scriu ca şi cînd aş face jogging. Fiecare zi contează. Fiecare pauză mă angoasează. Ca orice alergător din lumea asta, am zile mai bune şi zile mai proaste. Poate că de aceea scrisul e singurul moment din zi în care simt că mă pulverizez şi că nu mă mai atinge nimic cu adevărat. Îmi pierd acroşurile la realitatea cea mai pură, cea mai adevărată. Muşchii mi se tonifică şi obosesc în acelaşi timp. Mă mişc, deci nu mai am vîrstă, frici sau dorinţe.” (Ana Maria Sandu)

Ana Maria Sandu (n. 1974) a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi cursurile de masterat în literatură română contemporană ale aceleiaşi facultăţi. A debutat în 2003 cu volumul Din amintirile unui Chelbasan (Paralela 45), tradusă în limba franceză în 2010 cu titlul L’écorchure. Au urmat romanele Fata din casa vagon (Polirom, 2006) şi Omoară-mă! (Polirom, 2010, tradus în limba italiană în 2012). A fost invitată la numeroase tîrguri internaţionale de carte şi a avut lecturi publice la Budapesta, Viena, Paris, Berlin, Leipzig, New York. A mai publicat texte în antologiile Cartea cu Bunici, Bookătăria de texte & imagini, Iubire13, Prima dată, Nouvelles de Roumanie, Rumänien heute. Este redactor la revista Dilema veche.

 

Details

Date:
24.11.2013
Time:
1:30 pm - 2:30 pm
Event Tags:
, , , ,

Organizer

Editura Polirom
Website:
www.polirom.ro

Venue

Tîrgul Internaţional de Carte Gaudeamus
Pavilionul Central Romexpo
București, România
+ Google Map