Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Seară japoneză dedicată romanului „Povestea doamnei Murasaki” de Liza Dalby la Librăria Humanitas de la Cişmigiu

26.11.2014 @ 7:00 pm - 9:00 pm

Miercuri, 26 noiembrie, ora 19.00 vă aşteptăm la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bld. Regina Elisabeta nr.38) pentru o seară japoneză dedicată romanului Povestea doamnei Murasaki, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei”, în care scriitoarea americană Liza Dalby, „recreează viaţa unei Şeherezade de secol XI.“ (Entertainment Weekly).

Alături de Elisabeta Lăsconi, critic literar, Diana Tihan, traducător, Laura Câlţea, redactor Bookaholic.ro, Blogul unei cititoare de cursă lungă, Şerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Japoneze “Angela Hondru” din cadrul Universităţii Româno-Americane şi de moderatorul întâlnirii, Raluca Popescu, redactorul-şef al editurii Humanitas Fiction vom descoperi povestea vieţii legendarei scriitoare japoneze, Shikibu Murasaki, autoarea lucrării „Povestea Printului Genji“, considerat primul roman al lumii, o capodoperă a literaturii nipone şi universale.

În urmă cu o mie de ani, când curtea imperială a Japoniei atingea apogeul dezvoltării culturale şi artistice, Shikibu Murasaki scria „Povestea Prinţului Genji“. O adevărată „arheologie literară“, rafinată şi bogată în detalii, Povestea doamnei Murasaki recreează atmosfera strălucitei perioade Heian şi conturează cu fineţe profilul celebrei, dar misterioasei scriitoare.

În partea a doua a evenimentului Şerban Georgescu ne va oferi o scurta prezentare a Erei Heian (795-1185), perioada considerată clasică în cultura și arta japoneză. Era Heian acoperă o epocă de referinţă din trecutul Japoniei, elementele sale fiind considerate totodată o moștenire a tezaurului cultural mondial.

LIZA DALBY si-a descoperit pasiunea pentru cultura niponă în timpul anilor de liceu, cu prilejul unui program de schimburi culturale, în cadrul căruia a vizitat Japonia şi a învăţat să cânte la shamisen – instrument tradiţional cu coarde, asemănător unei chitare. În 1975 se reîntoarce în Japonia, pentru teza de doctorat în antropologie. Intervievează peste 100 de gheişe din Kyōto, şi intră ea însăşi în comunitatea gheişelor, primind numele japonez Ichijiku. În 1983 publică primul său studiu, Geisha, urmat în 1993 de Kimono: Fashioning Culture, cărţi care îi conferă reputaţia de expert în cultura niponă clasică. În această calitate devine consultantul lui Arthur Golden pentru renumitul său roman Memoriile unei gheişe şi, ulterior, consilier pe lângă Steven Spielberg pentru ecranizarea cărţii lui Golden. Povestea doamnei Murasaki (The Tale of Murasaki, 2000) este primul său roman, care, din puţinele resurse istorice disponibile – poezii şi fragmente de jurnal, cronicile şi legendele populare ale vremii –; reconstituie biografia imaginară a legendarei scriitoare japoneze.

Perioada Heian (795-1185) a fost dominată de cultura aristocratică. Inventarea sistemului de scriere kana, care a dus la posibilitatea de a reproduce cu fidelitate sunetele limbii japoneze, a contribuit la dezvoltarea literaturii japoneze clasice. Această invenție a fost atribuită călugărului budist Kukai și a fost folosită cu certitudine, la începutul secolului al IX-lea. Deoarece femeilor nu le era permis să scrie folosind sistemul de scriere chinez, ele au trebuit să folosească noul sistem de scriere japonez, în timp ce bărbații îl foloseau pe cel chinez în actele oficiale. Astfel, literatura Heian a prezentat în special viața privată de la curtea imperială.

Venue

Librăria Humanitas de la Cişmigiu
Bld. Regina Elisabeta, nr. 38
București, Romania
+ Google Map