Degeaba, adică pe gratis. Insă după experimentul ratat al instalației urbane cu 3000 de cărți luminate, noi vom folosi cu parcimonie cuvântul “gratuit”, care, după părerea noastră, este cel care a dat tonul fiasco-ului de aseară.

Așa cum vă povesteam ieri dimineață (și mai că aveam mustrări de conștiință că poate am fost prea aspri), cu ocazia Zilei Cărții, Editura Litera și Ziarul Ring au organizat o mică instalație urbană din 3000 de cărți deschise și luminate. Am spus mică, deoarece prima dată când a fost făcut acest lucru (și ne supăram ieri că nu s-a menționat sursa ideii și numele artiștilor originali) s-au folosit 10.000 de cărți.

De pe la 8 seara începeau să apară postările pe rețelele de socializare “sunt la coadă la cărți”. Inocenți și naivi, am zâmbit, dar nu ne-am mișcat mai repejor, ci am ajuns la 9 seara, numai bine pentru un întuneric uniform în care să se vadă frumos aleile dintre cărți, și să facem poze cu oameni frumoși care răsfoiesc cu chipurile și mințile luminate cărțile expuse în instalația urbană.

Mic fotoreportaj cu ce am găsit:

noaptea cartilor deschise-1
Lipscaniul noaptea, combinație fatală între Sf. Gheorghe și “veniți de luați cărți gratis”

noaptea cartilor deschise-2

noaptea cartilor deschise-3
Trotuarul era plin de vouchere care promiteau o carte cadou când cumpărai una de la librăria Litera. Nefiind vorba de ceva gratis, ci de cumpărat, voucherele au rămas pe jos.

noaptea cartilor deschise-4

noaptea cartilor deschise-5

Ajungând aici ne-am scărpinat în cap și ne-am întrebat ce s-a întâmplat cu instalația urbană. Unde sunt culoarele de cărți luminate care trebuia să reprezinte o chemare spre cultură, spre cuvântul scris, spre literă și literatură? Am bătut pe umăr pe cineva care purta un tricou cu însemnele Litera și Ring și de la el am aflat ce se întâmplase arătându-ne câteva poze pe telefon (vezi mai jos).

Amabil de felul său, ne-a lăsat să vedem și o filmare cu grotescul spectacol. După plimbarea oficială a primarului de sector printre cărți, s-a tăiat panglica și atunci a intervenit haosul. Exponatul luminos s-a transformat într-o grămadă de cărți DEGEABA, spre care publicul, care făcea zâmbre pe margine, s-a năpustit că o gloată de găini lacome. După ce s-a dat drumul răpitoarelor, a durat un minut-două până când n-a mai fost pe jos nici o carte.

Iubitorii de cultură au plecat cu una, doua, cinci bucăți de MOCANGEALĂ la subraț, amintindu-mi trist de felul în care sărăcimea română, strivită de 45 de ani de comunism, a năvălit după revoluție în vilele lui Ceaușescu, furând sau stricând tot, ca un stol de lăcuste.

 

Ce am învățat de aici:

Dacă marketăm un eveniment drept “Vino să iei o carte gratis”, poți pune luminițe și în cartea cărților, tot o să ți-o smulgă careva de sub nas.

Dacă marketăm un eveniment drept ocazie la GRATUITATE, poți încerca să transmiți cel mai elevat și spiritual mesaj, gloata va veni pentru GRATIS.

Dacă suntem în România și evenimentul se organizează aci, în Carpathian Garden, știm lucrurile de mai sus, în afară de cazul în care trăim într-o peșteră. În România omul a fost obișnuit (poate tot ca reflex al lipsurilor din comunism?) cu delicioasa plăcere a lucrului gratis, indiferent despre ce este vorba, și cu atât mai mult cu cât, dacă e gratis, poate lua DOUĂ.

Cum? Cum, întreb, să îți imaginezi că miile de oameni de pe Lipscani, chemați să ia o carte gratis, vor percepe intenția ta artistică altfel decât o grămadă de cărți din care se pot înfrupta, dacă tu, organizator, așa ai marketat-o?

Dacă, în schimb, evenimentul se anunța drept expoziție luminoasă, omul venea, se plimba, făcea poze, pleca acasă fericit, mulțumit, zâmbind și cu o amintire plăcută, nu frustrat și dezgustat de spectacolul meschin al hrăpărețului după mocangeli. Și, ca să fim altruiști, surpriză! De la ora 12 seara, în loc să dezasamblăm noi instalația, cărțile se pot lua și acasă! Dar abia atunci să le dai voie să le ia. După ce ești sigur că mesajul tău s-a transmis.

Dar nu, a trebuit să chemăm o populație de atârnători la un exponat artistic fluturând cuvântul GRATIS. Așa v-ați așternut, așa coșmar ați avut.

Deși, cine știe, poate ăsta a fost scopul, caz în care idealiștii cu capul în nori sunt fraierii de noi.

 

Cum noi, veniți la 9 seara fix, am găsit doar locul gol (de cărți, nu de oameni) și câțiva organizatori amuzați de ce se întâmplase, împrumutăm câteva imagini de la cei care au stat toata ziua să le înșire pe jos cu lanternuțe în ele, ca să le vadă dispărând în sub cinci minute.

Foto de pe albumul de Facebook al Editurii Litera. Așteptăm și video-ul, e bun de dat pe Animal Planet…

noaptea cartilor ed litera 1 (Custom)

noaptea cartilor ed litera 2 (Custom)

noaptea cartilor ed litera 3 (Custom)

noaptea cartilor ed litera 4 (Custom)

Și câteva imagini de la Ziarul Ring, făcute nu chiar cu telefonul, dar care tot nu surprind vreo urmă de magie.

noaptea cartilor ziar ring1 (Custom)

noaptea cartilor ziar ring2 (Custom)

noaptea cartilor ziar ring3 (Custom)

 

Păreri? Ați fost și voi degeaba (adică gratis) la evenimentul numit ironic Noaptea Cărților Deschise?

 

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


63 comentarii
  1. catalin

    faptul ca a fost promovat cititul ma determina sa ii laud pe cei cu ideea indiferent de desfasurarea evenimentului. poate pe viitor va arata altfel. dar cand se dau bauturi moca prin cluburi nimeni nu mai zice nimik? da cand se fac pomene electorale nimeni nu critica nimic? prefer sa vad romanii calcandu-se in picioare pt carti decat pt alcool si mici. o carte nu face rau nimanui.va salut

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *