Tuturor ne-au plăcut sau încă ne plac desenele animate. Sunt amuzante și ne relaxează la maxim. The Simpsons se numără printre ele. Câți dintre noi n-am văzut măcar câteva episoade dintre cele peste 500? Așadar, ne-am gândit să vă mai dăm un motiv să fiți fani Simpsons: toate personajele citesc pe rupte!

Începem cu capul familiei, aiuritul și inspectorul Homer. Am ales pentru voi două imagini în care citește, una mai delicioasă decât cealaltă. În prima, cu o față expresivă, ține în mână cartea The Bridges Of Madison County, a unui scriitor contemporan american, Robert James Waller. În a doua imagine citește Kama Sutra, într-o librărie cu un semn simpatic spre etaj ”Still more books”. Nu credem că vă miră pare mai încântat de Kama Sutra :).

Soția lui Homer, Marge, se încadrează în desene ca prototipul femeii americane casnice. De aceea, avem pentru voi un cadru în care citește o carte despre o istorie a oamenilor din America (A People’s History of the United States, de Howard Zinn) și, alături de fiul ei Bart, Johnny Tremain, scrisă de Esther Forbes.

Pentru că tot am amintit de Bart, băiețelul problemă al lui Homer și Marge, lui nu-i prea place să citească. Totuși, l-am prins și pe el în flagrant. Cadrul îl surprinde atent și concentrat la ceea ce se întâmplă în carte, deși, veți vedea, nu vorbim despre un SF cu monștri sau scene de bătaie, dimpotrivă (Little Women de Louisa May Alcott).

Și am ajuns la Lisa, fetița de 7 ani a familiei Simpsons, care citește în cele mai neobișnuite situații. Activistei precoce îi plac tare mult cărțile, prin urmare ni se pare de departe cel mai fain personaj din aceste desene animate. De la cărți istorice (Master of the Senate, de Robert A. Caro) la literatură modernă și postmodernă (The Bell Jar al Sylviei Plath, Ethan Frome de Edith Wharton, poeme de Emily Dickinson, Leaves of Grass a lui Walt Whitman, Man and Superman de G.B. Shaw, The Elegant Universe a lui Brian Greene) până la literatură de consum (Harry Potter de J.K. Rowling sau The Simpsons: A complete Guide to our favorite family, cartea autorului desenelor animate The Simpsons, Matt Groening).

Lisa citește când ceilalți se uită la televizor, când copiii de la școală se bat între ei, când fratele ei Bart are alte preocupări (lisa-reading-the-raven) și sora mai mică, Maggie, scapă singură afară, citește afară sau înăuntru, în pauzele de la școală sau înainte de culcare. Ce să mai, e bookaholică! 🙂

 

 

 

Evident, în afara personajelor centrale din The Simpsons, mai sunt și alții care citesc. De exemplu, profesoara Edna Krabappel citește William Wordsworth, Artie Ziff citește Jonathan Franzen, doctorul Julius Hibbert le citește celor din familia sa Charlotte’s Web, de E.B. White, Sideshow Bob este prins în lectura unei cărți a lui Alexandre Dumas; până și polițistul Wiggum citește în aceste desene animate!

 

Stați pe aproape dacă v-a plăcut, vom reveni și cu alte lecturi ale personajelor de desene animate! 🙂

Surse: fictionalcharactersreadingbooks.tumblr.com.

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *