Mai demult, cenaclul era formula în care tânărul scriitor cunoștea oameni mânați în aceeași luptă, primea reacția lor la scrierile lui, sub aripa unui mentor, mare scriitor. Apropierea lui îl inspira, comunitatea îl mobiliza – sunt lucruri care s-au păstrat și în unele întâlniri de scriere creativă de azi.

S-au schimbat însă ritmul și metoda. Lucrurile merg mai repede, acum toți participanții primesc feedback la o întâlnire, nu unul singur. Și în general primesc feedback mai puțin de la colegi, mai mult de la antrenor – scriitorul care ține atelierul. Textele nu se citesc pe loc, se citesc înainte, nu se pierde timp cu asta la întâlnire.

Ca în orice meserie, e nevoie de exercițiu supravegheat de cineva cu experiență. Vor fi mereu cel puțin două ingrediente-cheie pentru confirmare: antrenamentul și talentul. Când le ai pe amândouă, mai rămâne poate să ai puțin noroc și să cunoști mediul în care vrei să intri.

Sunt deja câteva opțiuni de cursuri de scriere creativă „pe piață”, Club Revdepov însă organizează ateliere, nu cursuri, adică accentul cade pe povestea de mai sus – feedback, antrenament. Ce e teorie se ia și se discută. Sigur că există reguli! Dar, așa cum zic uneori antrenorii, trebuie să le cunoști ca să le încalci – altfel nu știi ce faci, de fapt. Mare parte din antrenament are ca scop să devii conștient de ce și cum scrii. Asta poți învăța și citind și discutând mari autori.

Până la mijlocul lui februarie, Club Revdepov are înscrieri la mai multe ateliere de scriere creativă. Cel mai vechi, ajuns la a opta ediție, este cel cu Florin Iaru și Marius Chivu, cu preselecție. Cel mai nou e un atelier de scriere creativă în engleză, cu scriitorul irlandez Philip O Ceallaigh, cu preselecție. Înscrierile (fără preselecție) sunt deschise și la atelierul de SF&F, cu Michael Haulică și Dănuț Ungureanu. Tot fără preselecție e și înscrierea la Creative Writing Sundays, unde următorii invitați sunt Adrian Schiop, Cecilia Ștefănescu, Răzvan Petrescu, Mihai Bădică și Bogdan-Alexandru Stănescu.

Scriitorii debutanți sunt așteptați să îi cunoască, să îi asculte, să îi provoace pe scriitorii experimentați. Aceștia din urmă devin primii cititori (atenți!) ai debutanților.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *