Începutul de toamnă aduce şi debutul mult aşteptat teatral: între 1 şi 11 septembrie, la Muzeul Ţăranului Român, teatrul independent va oferi publicului câte o doză concentrată de teatru, în medie trei spectacole pe zi, în cadrul Festivalului de Teatru Independent Undercloud. Şi, ca în fiecare an, lista este foarte ofertantă şi pentru bookaholici.

Ajuns la cea de-a şaptea ediţie, Undercloud a reuşit să includă şi o latură internaţională, propunând spectacole care deja au confirmat în străinătate: sâmbătă, 6 septembrie, „Blind Hamlet“ de scriitorul iranian Nassim Soleimanpour, în regia lui Ramin Gray, producţie Actors Touring Company din Marea Britanie. Un spectacol inedit şi interactiv, în care publicul este invitat să participe alături de actori la conturarea cunoscutei tragedii shakespeariene, cu toate că este mai mult o dezvoltare pe tema hamletiană decât o reproducere a acesteia. Rămâne „to be or not to be”, dar îl auzim în farsi, poate ca o sugestie a mereu clamatei universalităţi a lui Shakespeare.
Blind Hamlet in Edinburgh

Luni, 8 septembrie, compania maghiară Forte vine cu spectacolul „Aşteptându-l pe Godot“ de Samuel Beckett. Un spectacol bazat în special pe corporalitate, în care filozofia lui Beckett este exprimată printr-un melanj între dans, text, muzică. „Cel mai important element al spectacolului este chiar trupul interpreţilor. Aşteptarea devine un joc, iar mingea galactică numită Pământ se învârte rapid în jurul axei sale.”

Asteptandu-l-pe-Godot_Ungaria1-300x195

Din rândul spectacolelor româneşti, recomandarea mea numărul unu este „Absolut!”, cu Marcel Iureş, de la Teatrul Act, luni, 1 septembrie, ora 18. O reprezentaţie tur de forţă, un one-man show, în care Iureş interpretează simultan toate rolurile din „Ivan Turbincă” al lui Ion Creangă. Am povestit mai detaliat despre acest spectacol aici.

absolut

Tot luni, de la ora 20, „Un tramvai numit dorinţă” de Tennessee Williams, regia Andrei şi Andreea Grosu, UNTEATRU. Specific spectacolelor marca UNTEATRU, „Un tramvai numit dorinţă” se joacă într-un spaţiu extrem de mic, ce lasă adesea senzaţia de sufocare, de imposibilitate de evadare. Andrei şi Andreea Grosu coboară povestea de la nivelul grand histoire acolo unde îi e locul, în intimitatea de zi cu zi a vieţilor obişnuite, frânte. Spectacolul a fost recompensat cu Premiul „Teatru de maine” acordat de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru în cadrul Festivalului Naţional de Teatru Bucureşti 2013 şi Marele Premiu Iaşi Fringe Festival 2013.

AFIS-un-tramvai-numit-dorinta-300x188
De la drama psihologică din „Un tramvai numit dorinţă” la atmosfera de thriller din „Voyeur”, Teatrul Act, regia Claudiu Istodor, marţi, 2 septembrie, ora 20:30. Inspirat din romanul „Păpuşarul” de Gardner McKay, spectacolul analizează resorturile interioare care îl fac pe un psihopat să simtă plăcere în a tortura femei. „Este despre compromis, despre dorinţa noastră de a ajunge în pat cu călăul, despre nelegiuirea noastră morală, pierderea instinctelor şi credinţelor noastre. Este despre capacitatea noastră de a asimila oroarea, faptul că o crimă este o crimă doar dacă ni se întâmplă nouă; nimic altceva nu ne mânie”, spune Gardner McKay.
voyeur
Dacă nu vă plac poveştile atât de dure, găsiţi la Undercloud şi reprezenzaţii mai poetice: „Suntem ceea ce iubim”, regia Laura-Maria Vlădoiu, producţie Teatrul Luni, miercuri, 3 septembrie, ora 18. Este un recital de teatru-muzică, pe versuri de Nichita Stănescu şi muzică de Chopin.
suntem ceea ce iubim
Rămânem tot în sfera poeziei, cu „Poezia visului”, un spectacol de Miriam Răducanu, din poezii de Emil Botta, cu Lari Giorgescu, luni, 8 septembrie, ora 18. Spectacolul se bazează pe ideea importanţei visului în actul creator, pe modul în care plăsmuirile subconştientului nostru se îmbină cu starea diurnal. „Poezia, când e bogată în semnificații și culori autentice, dă substanță nu numai lecturii sau recitalului. Ea poate da conținut unui spectacol teatral cu tot ceea ce înseamnă acest gen artistic.”
poezia_medium
„Maşa zilelor noastre”, după texte de Anton Pavlovici Cehov, Sergi Belbel şi Oleg Bogaev, duminică, 7 septembrie, ora 22. Înlocuiţi „Maşa” cu „femeie” şi vă veţi face o idee despre ce tratează acest spectacol.
Poster-Mașa-zilelor-noastre-JPEG1-214x300
Poate aţi văzut ecranizarea Legenda pianistului de pe ocean, cu Tim Roth, după romanul Novocento al lui Alessandro Barrico. Acum aveţi ocazia unei interpretări teatrale a cunoscutului roman în spectacolul Teatrului de pe Lipscani, cu Claudiu Bleonţ şi George Albert Costea, intitulat chiar „Novocento”, marţi, 9 septembrie, ora 20. Este o poveste impresionantă despre un pianist care nu a coborât niciodată de pe vasul unde a fost găsit când era copil, care deci nu cunoaşte lumea şi, totuşi, poate să cânte dumnezeieşte despre frumuseţea ei, despre fericirea şi nefericirea pe care le întâlneşti în miezul ei.
Novecento-afisa-252x300
Pentru a intra în jocul propus de spectacolul „La lilieci”, producţie Teatrul Vostru Sibiu (miercuri, 10 septembrie, ora 20), Marian Râlea (care semnează regia, dar este şi interpret) spune că tot ce trebuie e să-l fi citit  pe Sorescu. Un spectacol „felie de viaţă” românească, în care sunt surprinse naivităţile, credinţele, dar şi spiritul comic al românilor din satul Bulzeşti.
afis-la-lilieci-225x300
Festivalul se încheie cu o emoţionantă poveste despre viaţă şi dragoste, „Mecanica inimii”, în regia lui Chris Simion, după romanul omonim al lui Mathias Malzieu, joi, 11 septembrie, ora 22. Un băieţel care are în loc de inimă un ceas, din cauza căruia nu poate suporta emoţiile puternice, dragostea fiindu-i deci interzisă. Dar cum aşa ceva nu poate fi controlat, băieţelul se îndrăgosteşte iremediabil. Îi va provoca asta moartea sau îl va vindeca?
mecanica_inimii_AFIS_2014-214x300

critic literar și de teatru, asistent de regie, doctorand studii culturale, redactor Observator Cultural


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *