Iată că FILB, singurul festival internațional de literatură de la București, a ajuns la ediția a cincea, ce va avea loc între 5 și 8 decembrie. Acest lucru este cu atât mai remarcabil cu cât FILB nu beneficiază de sprijinul autorităților și nici de sponsorizări prea consistente, fiind rezultatul entuziasmului și muncii câtorva oameni: Oana Boca, Bogdan-Alexandru Stănescu, Ioana Gruenwald și Vasile Ernu.

După ce anul acesta Festivalul Internațional de Literatură a avut prima sa ediție și la Timișoara, FILB revine la București parcă mai în forță ca oricând. Lista de invitați din acest an este impresionantă, printre ei numărându-se Jonathan Coe, Will Self, Andrew Cowan, George Szirtes (scriitor britanic de origine maghiară), Kei Miller (scriitor britanic de origine jamaicană), un scriitor rus (Gherman Sadulaev), un reprezentant important al scenei literare macedonene (Goce Smilevski), scriitorul suedez de origine siriană Daniel Boyacioglu și doi scriitori din Ungaria – Papp Sándor Zsigmond şi Mátyás Dunajcsik.

Citește cum a fost anul trecut aiciaici și aici.


Până acum, programul Festivalului Internațional de Literatură București arată așa:

SEARA 1 – 5 decembrie

Jonathan Coe (Marea Britanie)

Will Self (Marea Britanie)

 

SEARA 2 – 6 decembrie

German Sadulaev (Rusia)

Goce Smilevschi (Republica Macedonia)

 

SEARA 3 – 7 decembrie

Papp Sándor Zsigmond (Ungaria)

Mátyás Dunajcsik (Ungaria)

Andrew Cowan (Marea Britanie)

Kevin Barry (Irlanda)

 

SEARA 4 – 8 decembrie

Kei Miller (Marea Britanie, de origine jamaicană)

George Szirtes (Marea Britanie, de origine maghiară)

Daniel Boyacioglu (Suedia, de origine siriană)

 

Ca de obicei, Festivalul va avea loc la Clubul Țăranului Român care, ne temem, datorită numelor mari din program, va deveni neîncăpător. O schimbare esențială există însă, festivalul nu va mai avea 3 zile, ca până acum, ci 4. Ultima zi va fi dedicată poeziei, o veste care ne bucură tare, ținând cont că poezia este de obicei Cenușăreasa scenei literare.

Bogdan-Alexandru Stănescu, președintele FILB:

Dacă pînă acum, în fiecare an, ne bucura mai mult entuziasmul publicului în micuța noastră «republică», ediția de anul acesta ne dovedește că am intrat cu adevărat într-un circuit al festivalurilor importante. Cu același buget pe care îl aveam în 2008, fără să avem un sponsor, reușim anul acesta să aducem la București scriitori care fac cinste oricărui festival international de literatură din lumea asta care – spre deosebire de FILB – puternic susținut de autorități și «răsfățat» de sponsori.

Vom reveni și cu alte noutăți legate de festival, stați pe aproape.

 

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *