Pe seară, când toropeala e cea mai dulce, cel mai bine ar fi să ne afundăm într-un fotoliu cu cărţi… la purtător. Dacă mai e loc şi de un pahar de vin pe lângă, fie şi o cană de ceai, cu atât mai bine. Dar pentru că tot seara suntem şi obosiţi, şi mofturoşi – ba am citi una, ba am începe alta -, ideal ar fi ca rafturile de cărţi să se contopească fotoliului din care nu ne prea vine să ne desprindem. Şi ca să nu pufăim înbufnaţi în timp ce minutele preţioase de citit trec, mai bine ne gândim la o soluţie ca locul confortabil pe care-l ocupăm să fie împresurat de cărţi.

Începem cu Bookinist, care pe toate ale sale le poartă cu sine: de la lupă şi ascuţitoare, până la veioza aprinsă. Este o creaţie de designer, Nils Holger Moormann, dar şi un colţ de lectură de sine stătător. Şi, ar mai trebui adăugat, un colţ de lectură mobil 🙂

Bookinist! Cotierele sale ascund toate accesoriile de lectură necesare. Iar când nu-ţi sunt necesare, acoperite pot ţine paharul de vin sau cana de ceai 🙂

 

Dar ce ziceţi de un fotoliu în care nu numai noi ne-am putea afunda, dar şi cărţile. Lost in Sofa are grijă să nu-ţi mai pierzi lucrurile (semnul de carte, telefonul, ochelarii) printre perne şi pernuţe sau pe sub fotoliu, aşa că te lasă să le pui la păstrat între cuburile lui moi. User friendly Lost in Sofa, nu glumă 🙂

Este creaţia unor arhitecţi din Tokyo.

 

Un fotoliu în care te vei simţi scufundat – la propriu – între cărţi este Bibliochaise, despre care v-am mai vorbit aici. În Bibliochaise stai ca-ntre rafturile unei biblioteci: vine singur sau cu un puf şi el îmbrăcat în cărţi pe toate laturile. E clar că italienii de la Nobody & Co ştiu ce  înseamnă să ai cât mai multe cărţi aproape când eşti prea obosit sau prea mofturos să te mai ridici în căutare de altceva.

Încercaţi asta şi acasă 🙂

 

Tot cu cărţi la purtător, numai că mai puţine, vine şi The book chair. Este creaţia designerului Jean-Francois d’Or pentru brandul belgian Jongform. Ne place! Şi i-ar sta tare bine şi în birouri, aşa că la următoare redecorare bookaholici de pretutindeni, cereţi o zonă de relaxare musai cu Book chairs.

Că tot vorbeam de ceasul de seară, gândul ne duce la un balansoar în care să plutim ficţional până vom moţăi real.


Nu-mi spuneţi că nu v-ar plăcea. L-am găsit pe Mag Trends.

 

Fishbol, deşi arată ca un balansoar, nu ne va legăna, dar vom găsi între rafturile lui curbate cu siguranţă ceva care să ne facă seara mai interesantă. E lucrat de un atelier din Canada şi poate fi comandat aici.

 

Fotoliul pe care mi-ar plăcea să-l am acasă, deşi ar cam atrage toate privirile, este acesta: garantat cu succes şi la pisici, au unde se căţăra şi ascunde 🙂 Curvy Bookcase a fost creat de un studio de design din Belarus, Solovyo Design, şi e cât se poate de magnetizant.

 

Dar, fiţi pe fază, am găsit şi un fotoliu bookaholic made in Ro: OSB (obiect-scaun-bibliotecă), creat de Marian Gomoescu. Fotoliul-obiect cu pricina stă încărcat de cărţi şi reviste în Mansarda Cărtureşti.

De OSB ştiu de aici.

 

Nu îl puteam lăsa deoparte pe Tembolat Gugkaev – despre care v-am povestit pe larg aici – şi al său fotoliu Tatik, care răstoarna perspectiva fotoliului de lângă rafturi. Acum fotoliul este captiv unei structuri 3d de rafturi şi cărţi, ca în plasa unui păianjen negru, care spune poveşti.

 

În final, un fotoliu construit chiar din cărţi, care sub şezut ar mai putea găzdui câteva, provocând iluzii optice 🙂 Este lucrat de designerul portughez Alvaro Tamarit, care atunci când nu creează piese de mobilier reciclând cărţi, are grijă să le folosească textura, pattern-ul pe suprafeţele din lemn.

Oare cum ne-ar sta cocoţaţi pe un tron de cărţi? 🙂

Seri frumoase cu cărţi pe aproape să aveţi!

 

 

owner Designist.ro, fost redactor Casa Lux; colaborări în presa culturală: Dilema Veche; co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *