Bonus: la taifas cu un personaj

Când a avut loc prima lansare a cărţii de debut a Adinei Diniţoiu, Proza lui Mircea Nedelciu. Puterile literaturii în faţa politicului şi a morţii (o carte consistentă, dezvoltată de la teza ei de doctorat), pe 25 ianuarie, vremea nu a ţinut prea mult cu autoarea. A fost o zi cu viscol, una dintre primele zile geroase ale acestui an, care probabil că i-a speriat pe mulţi şi i-a făcut să rămână la adăpost. Acum, la exact o lună, când pare deja că am intrat în primăvară, Adina Diniţoiu invită la o discuţie relaxată – „fresh”, că doar aşa se şi numeşte evenimentul din Club A: „Unu’ şi unu’. Fresh literar de club” (de la ora 18.00) – despre unul dintre cei mai uitaţi scriitori optzecişti, Mircea Nedelciu.

La discuţie vor fi invitaţi Cezar Gheorghe (cronicar la „Observator cultural”), Andreea Răsuceanu (redactor la Editura Humanitas) şi pictorul Vasile Murivale.

De ce un pictor? Pentru că Muri nu va veni în calitatea lui de artist şi nici măcar în cea de cunoscut al lui Nedelciu, ci în postura de personaj într-una dintre prozele acestuia, „Probleme cu identitatea (variaţiuni în căutarea temei)”. Aşa că veţi avea ocazia să vorbiţi, la propriu, cu… un personaj: În plus, Adina va veni cu o înregistrare Radio România, din 1998, din care se va asculta o proză a lui Nedelciu, citită chiar de autor (încă nu ştim care, va fi o surpriză).

O întâlnire inedită, în urma căreia poate că Nedelciu va ajunge să fie cunoscut şi pentru altceva decât că a scris împreună cu Adriana Babeţi şi Mircea Mihăieş un roman după care s-a făcut o ecranizare, „Femeia în roşu”.

critic literar și de teatru, asistent de regie, doctorand studii culturale, redactor Observator Cultural


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *