Gisele Freund, fotografă născută în Germania, într-o familie evreiască înstărită, a semnat portretele unora dintre cei mai celebri scriitori şi scriitoare din secolul XX. A fost ea însăşi un personaj aparte: interesată de sociologie, dar şi de literatură şi de istoria artei, a studiat mai întâi la Freiburg, apoi la Frankfurt, unde, printre alţii, l-a avut profesor pe Theodor Adorno.

În 1933, după ce familia ei a emigrat în Franţa, Gisele s-a înscris la Sorbona, unde şi-a obţinut doctoratul, trei ani mai târziu. A fost partenera de şah al lui Walter Benjamin, cu care se întâlnea şi la Bibliotheque Nationale, unde Benjamin scria un studiu despre Baudelaire, iar Freund, teza despre fotografia franceză a secolului al nouăsprezecelea.

În 1936, Freund a publicat în Life o serie de imagini care ilustrau efectele crizei în Anglia. Imaginile luate în zone sărace au fost inserate printre paragrafele unui articol despre aristocraţia britanică.

Freund a fotografiat foarte mulţi artişti şi scriitori: Louis Aragon, Walter Benjamin, André Breton, Jean Cocteau, Colette, Marcel Duchamp, T.S. Eliot, André Gide, James Joyce, André Malraux, Romain Rolland, Jean-Paul Sartre, Elsa Triolet, Paul Valéry. Pe Virginia Woolf a fotografiat-o la ea acasă, în 1939. Dar scriitoarea n-a văzut niciodată rezultatul, aşa că s-a supărat şi a numit-o pe Gisele „devil woman”.

De fapt, când a avut loc prima ei expoziţie cu portrete de scriitori, se pare că scriitorii n-au prea fost mulţumiţi de propriile portrete, dar au găsit că ceilalţi au fost surprinşi într-un mod foarte reuşit.

Gisele Freund a călătorit foarte mult: în Argentina (unde s-a refugiat în 1942 cu ajutorul Victoriei Ocampo şi unde a realizat un fotoreportaj cu Eva Peron), în Mexic (invitată de Alfonso Reyes ca să ţină o conferinţă despre literatura franceză, şi unde s-a împrietenit cu Frida Kahlo şi cu Diego Riveira), în Japonia, în Asia Mică şi în America. A avut o viaţă aventuroasă şi plină cu ingredientele care fac ca un personaj să merite toată curiozitatea.

Mai jos, câteva dintre portretele semnate de Gisele Freund:

woolf freund

Beauvoir_Freund

joyce freund

neruda freund

prevert freund

sartre freund

Informaţiile vin de aici: http://www.kirjasto.sci.fi/freund.htm

2 comentarii
  1. fotografci

    It is the best time to make some plans for the longer term and it is time to be happy. I have learn this submit and if I may just I wish to counsel you some fascinating things or suggestions. Maybe you could write subsequent articles referring to this article. I want to read even more things about it!

    Reply
  2. Pingback: Cu rănile la vedere - memorie, biografism și autenticitate în ”pe datorie” de t.s. khasis - Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *