„Nu există dragoste mai sinceră decât dragostea pentru mâncare” a spus George Bernard Shaw şi sunt convinsă că toţi gurmanzii îi dau dreptate. Nutriţioniştii pe de altă parte… Dar, orice ar spune unii şi alţii, de-a lungul istoriei civilizaţiei, hrana a căpătat diferite simboluri şi s-a dovedit a nu fi doar o simplă necesitate. Oamenii au găsit plăcere în a prepara diverse mâncăruri şi a-şi bucura familia şi prietenii cu preparate inedite şi pline de savoare. Nu degeaba acest proces culinar de măsurare, combinare, amestecare şi condimentare a mâncărurilor a fost ridicat la rang de artă.

Penguin este una dintre editurile care a înţeles importanţa artei culinare în viaţa noastră şi a creat o minunată serie de cărţi de bucate cu reţete ale unora dintre cele mai delicioase feluri de mâncare, reţete originale ale marilor bucătari, culese din scrierile de specialitate din ultimii 400 de ani.

Colecţia alcătuită din 20 de titluri poartă numele Great Food, iar imaginea aceasteia a fost realizată de Coralie Bickford-Smith, designer de coperte al editurii, cu ajutorul caligrafiei lui Stephen Raw. Pe copertele lucioase şi frumos colorate care fac întreaga colecţie să pară un curcubeu, regăsim imaginea unui vas de ceramică specific perioadei prezentate în textul cărţii. Pe lângă reţete, cărţile cuprind eseuri şi diverse scrieri referitoare la mâncare, la organizarea dineurilor, la bucătării şi ritualuri de servire a mesei în diferite epoci şi locuri. Iată câteva dintre aceste splendide cărţi de artă culinară:

Brillant-Savarin, cel care a scris în 1825 cartea Physiologie du goût, ne povesteşte, printre altele, despre originea ciocolatei, despre proprietăţile afrodiziace ale trufelor şi ne aminteşte că a mânca bine e o adevărată artă. După cum probabil v-aţi dat seama, celebra prăjitură savarină a fost denumită după politicianul şi gastronomul francez.

Scriitorul şi poetul Gervase Mackham ne oferă o privire asupra modului în care se trăia, lucra şi mânca acum aproape 400 de ani. Regăsim în carte sfaturi adresate gospodinelor, care au apărut într-un manual publicat de el în 1615. Alături de reţete culinare stau şi poveţe despre cum trebuie să se comporte soţia ideală. 😀

Elizabeth David, o cunoscută scriitoare de gastronomie, a strâns o colecţie de reţete ale preparatelor din bucătaria italiană şi a introdus în atenţia britanicilor din perioada postbelică, arome şi delicii mediteraneene.

 

Cunoscut mai ales pentru romanele sale de capă şi spadă, Alexandre Dumas a fost şi un entuziast gurmand şi priceput bucătar. În 1873 i-a apărut Grande Dictionnaire de Cuisine, o colecţie de reţete şi anecdote. În această enciclopedie, printre stridii, torturi şi brânzeturi, Dumas ne prezintă o serie de reţete şi ingrediente interesante sau moduri în care se prepară vânatul de tot felul, de la urs până la cangur (ah, chestie de gusturi!).

M.F.K. Fisher, supranumită de către John Updike “poet of appetites”, ne încântă cu povestiri în care îmbină cu măiestrie reţete, anecdote şi observaţii culturale.

Publicate iniţial în The Times la începutul anului 1920, scrierile lui Agnes Jekyll ne dezvăluie feluri de mâncare potrivite oricăror ocazii sau stări de spirit, de la picnicuri de iarnă cu smochine şi vin fiert până la delicioase preparate toscane sau cine frugale luate înainte de a merge la teatru.

Fiecare carte oferă o prezentare a bunului gust şi a gusturilor bune, a felului în care de-a lungul istoriei ultimilor 400 de ani, oamenii au ştiut să trăiască frumos şi să mănânce bine. Mai multe detalii şi sursa fotografiilor găsiţi aici şi aici.

sursa

sursa

Precum  cei de la Penguin, am certitudinea că această colecţie va deschide calea unor adevărate minuni în bucătăriile noastre, aşa că, aprindeţi focul în cuptoare şi umpleţi casa de miresme! Poftă bună!

 

A serious interview with designer Coralie Bickford-Smith about her Great Food series for Penguin from Alan Trotter on Vimeo.

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu
  1. Raluca

    Laura Esquivel – Como Agua para Chocolate. O lectura ce combina nu doar mancarea cu beletristica, ci si arta culinara cu cea umana, unde ingredientele fierb, precum pasiunea din inima personajelor principale, iar deliciile de pe masa reprezinta o particica din ce simtea cel care le-a pregatit. A scrie un roman este precum a gati o mancare, pentru ca scrisul are si el o bucatarie aparte.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *