Susan Angebranndt locuieşte în Santa Fe, New Mexico şi în micul ei studio creează tot felul de lucruri drăguţe, de la postere şi calendare până la suporturi pentru pahare, de departe cele mai interesante şi frumoase fiind însă cărţile în miniatură.

Şi-a descoperit pasiunea pentru lucrul manual prin 1999, când a urmat un curs de legare de carte. La început şi-a cumpărat câteva unelte de tăiat, multă hârtie şi lipici, dar abia după achiziţionarea unei tiparniţe, lucrurile au început să capete o nouă dimensiune. Maşinăria ce datează din 1890 şi e pusă în funcţiune cu ajutorul unei pedale de picior e folosită cu mare drag  de Susan. S-a gândit să-i găsească şi un nume, ce avea să devină şi cel al studioului şi magazinului său online: Green Chair Press. Deşi iniţial şi-ar fi dorit o denumire care să aibă cumva legătură cu cărţile, s-a oprit la acest nume inspirată de un fotoliu verde pe care şi l-a dorit enorm şi în posesia căruia a intrat după o aşteptare de doi ani. Chiar dacă s-a dovedit până la urmă inconfortabil, a rămas un obiect îndrăgit şi considerat o piesă de artă.

Presa o ajută să-şi tipărească micile cărticele, chiar dacă la realizarea lor foloseşte uneori şi imprimarea digitală. Fie că au forma binecunoscută a unei cărţi şi doar dimensiunile reduse, fie că sunt împăturite şi adăpostite în cutii ca de chibrituri făcute tot manual, toate sunt delicate, frumos colorate. Unele dintre ele au chiar şi elemente specifice cărţilor pop-up (despre care am mai scris aici şi aici). Un exemplu în acest sens e cartea numită P&P, fiind versiunea prescurtată a romanului lui Jane Asten, Pride and Prejudice. Pe cele nouă pagini, a rearanjat alături de text ilustraţiile făcute de  Hugh Thomson pentru ediţia din 1894.

pnp_0001_page1

pnp_0003_page3

pnp_0009_page9

Susan a creat chiar şi cărticele folosind tehnica origami. Iată una dintre ele, cu dimensiuni de doar un centimetru jumătate, din două tipuri de hârtie japoneză şi legată cu o panglică de mătase, carte ce cuprinde haiku-uri compuse chiar de Susan.

0089-450-300

De altfel, aceasta este o formă de versuri des întâlnită în miniaturile sale, fiind probabil o alegere potrivită pentru un spaţiu redus pe hârtie. Multe dintre ele sunt creaţii proprii, inspiraţia venind de oriunde: de la peisajul frumos care i se înfăţişează de la fereastra studioului său, din timpul drumeţiilor şi vacanţelor, din amintirile din copilăria petrecută împreună cu sora sa.

summer-in-vermont_page3

0212-large_0003_s6

0222-450-300

summer-in-vermont_page7

_0002_ws-pg6

0212-large_0008_s1

Nişte personaje importante care apar în câteva cărticele sunt Leila, Elwood şi Jake, nimeni altele decât pisicile lui Susan. De altfel, având trei mâţe jucăuşe şi drăgălaşe, ar fi şi greu să nu le fi inclus cumva în lucrările sale. Imaginea lor apare şi pe coperta caietelor pe care le face.

0224-450-300

catku_0001_front

0221-450-300

Din seria cărţilor în miniatură ce se află introduse în cutia de chibrituri asortată face parte şi cea care conţine cuvintele lui Pablo Neruda sau cea care arată ca un mini album de artă, cu imaginea unor picturi aparţinând lui Claude Monet.

cherries_0002_boxandbook

0230-450-300

Acordând atenţie materialelor folosite, designului şi structurii, Susan şi-a propus să-i ofere cititorului micilor ei cărţi de poezie o experienţă aparte, să-l facă să privească cartea ca pe un obiect unic şi frumos, ce merită preţuit în întregul său.

Sursa: greenchairpress.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *