Săptămâna asta vine cu o carte puţin spus interesantă la editura Cartea Românească: un jurnal al Hannei Bota despre călătoria ei în Arhipelagul Vanuatu, din Oceania (la 1.750 km distanţă de Australia), unde timp de o lună a stat cu un trib de foşti canibali.

Ultimul canibal, spune ea, a dispărut oficial în 1969, însă în Pacificul de Sud la 3-4 zile de mers de tribul cu care a stat, există triburi mult mai izolate unde cel mai probabil canibalismul se practică. Dar nu doar cu asta s-a ocupat Hanna acolo, ci cu descoperirea modului de viaţă al acestor oameni primitivi, cu ritualurile lor, cu credinţele şi obiectele lor tabu, cu ritmul lor de viaţă şi cu poţiunile (ritualice, magice sau nu) pe care şi le prepară. Fragmentul Kava Neagră (o băutură din plante care relaxează muşchii – cel mai probabil un narcotic) e un teaser convingător pentru acest jurnal.

Până la semnarea contractului cu editura, au apărut mai multe articole despre “românca dintre canibali”, în care Hanna explica cum îşi documentează proiectul, care sunt diferenţele enorme de pe care le observă, cum e “mai bine să fii peşte decât femeie” în aceste locuri. Nu i-a fost frică, pentru că a fost primită ca un musafir bun în insulele prin care a călătorit: Eftate, Espiritu Santo…, iar ghizii au lămurit-o, câteodtă ruşinaţi, despre practicile triburilor din Vanuatu.

Hanna este scriitor şi antropolog şi în acelaşi timp cercetător la Institutul de Istorie Orală la Universitatea “Babeş-Bolyai” (Cluj-Napoca). Experienţa ei  este unică în peisajul de la noi, iar revelaţiile pe care le aduce inşilor din zilele noastre cu siguranţă importante ştiinţific, istoric, uman. Este o lansare pe care nu vreau să o ratez, deşi editura nu a dat o dată clară. Vă ţinem la curent.

Printre cărţile deja publicate ale Hannei Bota sunt şi romanele Tabla de Şah şi Maria din Magdala (tradus şi în italiană).

2 comentarii
  1. Pingback: Vine, vine Gaudeamusul « Bookaholic

  2. Pingback: Cu ce a plecat lumea acasă de la Gaudeamus? « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *