Arată spectaculos și nu-ți vine să crezi că se află în Turkmenistan. Motivele îndoielii sunt multe. Unul ar fi că Turkmenistan-ul nu prea pare atât de avantgardist în materie de design și arhitectură. Al doilea e că acolo nu se poate vorbi de libertate de exprimare și de presă necontrolată. Iar clădirea asta tocmai creativității și libertății îi este dedicată, fiind un fel de “casa presei” de la ei. Al treilea e că 17 milioane e un preț mare pentru regiunea respectivă.

Totuși, clădirea există și arată genial. Deși dictatorul a murit la scurt timp după ce-a inaugurat-o, succesorul nu e cu mult mai breaz – una din măsurile pe care le-a luat a fost să interzică opera și circul pentru că nu sunt “suficient de turkmene”. Suntem ferm convinși că nici literatura n-are o soartă prea bună acolo. În acest context, trebuie apreciat “umorul” regimului în ceea ce privește clădirea sub formă de carte.

Mai multe detalii despre clădire găsiți pe BBC. Surse foto: 1 și 2.

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *