Ceremonia decernării Premiului Nobel pentru Literatură de anul acesta a avut loc pe 10 decembrie, la Academia Suedeză din Stockholm. Alice Munro nu s-a putut deplasa, la cei 82 de ani, pentru a primi premiul, așa că fiica ei, Jenny, a mers pentru a-l ridica. Totuși, în locul celebrului discurs pe care ar fi trebuit să-l țină cu această ocazie, autoarea canadiană a oferit un interviu amplu organizatorilor Nobelului. 

Video-ul are aproape 30 de minute. L-am urmărit în întregime ieri și m-a impresionat foarte tare. Alice Munro se dezvăluie în toată spledoarea ei, cu o fragilitate, o sensibilitate și un umor de admirat. Mi-au plăcut la nebunie deschiderea și reacțiile ei la întrebări, poveștile referitoare la cum a început să scrie, care a fost prima poveste pe care a auzit-o și căreia a vrut să-i schimbe finalul (este vorba despre Mica sirenă a lui Hans Christian Andersen), cum, la început, arunca mai mult decât scria, cum a îmbinat munca de femeie casnică cu scrisul etc. Aveți atât de multe lucruri frumoase de descoperit în această înregistrare video, că nici nu știu cum să vă conving mai repede să vă faceți timp și să dați play acum.

M-a fermecat, acesta este adevărul. Este cochetă, discretă, puternică și o extraordinară povestitoare. Ordinarul chiar devine extra-ordinar în gura ei. Pe lângă descoperirile despre literatură, scriitură, prozele ei scurte, viziunea despre viață, veți avea ocazia să o vedeți în propria ei librărie (Munro’s Books) și să vă bucurați de fericirea ei atunci când un fan merge să-i ceară autograf. Apoi, probabil, veți vrea să o citiți. Ceea ce poate fi chiar recomandat :).

V-a plăcut? Mai am câteva recomandări, sper că n-ați închis pagina.

Dacă nu sunteți convinși că Alice Munro își merită pe deplin Nobel-ul și încă mai suspinați după Murakami sau Roth, iată un clip în care, în 2 minute, Jared Bland, editor la Globe Books, motivează de ce Alice Munro merită pe deplin premiul.

Apoi o mică prelegere a celui care îi publică cărțile scriitoarei canadiene, Douglas Gibson. Care explică faptul că Alice Munro nu este numai o scriitoare bună, ci și un om fantastic.

Iar dacă sunteți curioși să o vedeți pe fiica lui Alice Munro, Jenny, acceptând Premiul Nobel pentru mama sa (un moment copleșitor), puteți viziona video-ul de mai jos.

Bine, imposibil să nu vă miște cumva reacției scriitoarei atunci când este întrebată despre cum este să primească Premiul Nobel, chiar dacă nu a ajuns la Stockholm.

Dacă aveți chef să mai citiți despre Alice Munro, aici puteți găsi 10 motive pentru care scriitoarea canadiană este considerată un geniu, aici declarațiile de dragoste ale unor cititori, iar aici veți vedea câteva amănunte importante din viața autoarei.

Voi ce părere aveți despre Alice Munro? Ați citit-o? Eu mărturisesc, dacă nu reiese din relatările mele, că m-am îndrăgostit iremediabil :).

Sursă imagine principală

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


2 comentarii
  1. roșu vertical

    Am inteles ca te-ai indragostit, dar n-am inteles daca ai si citit-o. Si mai ales ce? Eu am mai zis pe undeva ca am citit Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage si mi-a placut foarte, foarte mult. Abia astept sa mai citesc ceva de ea, probabil va fi ceva proza de tinerete.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *