Întotdeauna am avut o slăbiciune pentru cărţile adresate copiilor, al căror subiect şi ale căror ilustraţii ating în egală măsură şi sufletul celor mari. E tare plăcut să descoperi cum frumuseţea ce izvorăşte din paginile unei cărţi cucereşte pe toată lumea, de la puştiul de şase ani, la părintele sau bunicul care i-o citeşte. Fiecare o descoperă şi o priveşte prin prisma propriei experienţe, îşi pune întrebări sau găseşte răspunsuri pe măsură ce o citeşte. Sau, pur şi simplu, se bucură de nişte imagini deosebite, care transmit emoţii cât ar face-o o mie de cuvinte.

Din genul acesta de cărţi face parte şi cea pe care vreau să v-o prezint astăzi. Se numeşte Il Ballerino del Silenzio, a fost scrisă de Ivo Rosati, ilustrată de Irma Gruenholz şi publicată în primăvara acestui an de Zoolibri.

E o carte cu o poveste duioasă şi o poezie aparte, care ne face să fim cititori şi spectatori din umbră ai acestui personaj fascinant care este dansatorul tăcerii. El îşi face apariţia în fiecare noapte, fie că e lună plină, fie că doar felinarele străzilor licăresc în beznă şi întotdeauna e în căutarea tăcerii. Nopţile diferă una de cealaltă, nu doar ca peisaj, ci şi ca sunete.

Deşi este perioada în care se presupune că toată lumea doarme, se întâmplă uneori ca liniştea să fie spartă de plânsul unui bebeluş, de vocea unei soprane care îşi repetă aria, de tânguirea saxofonul unui cântăreţ de jazz îndrăgostit sau de diverse alte zgomote îndepărtate.

Personajul nostru cutreieră tot oraşul pentru a găsi liniştea de care are nevoie. În tăcerea nopţii şi la adăpostul întunericului, la colţuri de stradă, în parcuri sau la margine de oraş, el dansează graţios, purtând un frac vechi şi o pereche de pantofi negri prăfuiţi.

002-il-ballerino-del-silenzio-irma-gruenholz

009-il-ballerino-del-silenzio-irma-gruenholz

008-il-ballerino-del-silenzio-irma-gruenholz

011-il-ballerino-del-silenzio-irma-gruenholz

Aflăm despre el că a fost un mare dansator care a avut reprezentaţii şi a fost aclamat pe marile scene din toată lumea, care se afla în lumina reflectoarelor şi în atenţia tuturor, până într-o zi în care a hotărât să se oprească. Iar acum dansează în fiecare noapte, nevăzut de nimeni. Nu, nu este vorba despre o imagine tristă, din contră. Piruetele şi salturile lui sunt pline de bucurie, căci dansatorul face exact ceea ce şi-a dorit: dansează din plăcere pură şi nu pentru a impresiona publicul. Şi nu are nevoie de ritmurile muzicii pentru asta, tăcera nopţii e cea în care îşi găseşte propriile acorduri.

E o poveste frumoasă şi plină de emoţie a omului obosit de iureşul nebun al lumii în care trăieşte şi care pleacă în căutarea colţului său de fericire, a identităţii şi libertăţii personale. E o lecţie atât pentru copii, cât şi pentru oamenii mari, tuturor ni se reaminteşte ceea ce ar trebui să însemne arta şi lucrurile făcute din pasiune şi nu pentru succes.

005-il-ballerino-del-silenzio-irma-gruenholz

004-il-ballerino-del-silenzio-irma-gruenholz

012-il-ballerino-del-silenzio-irma-gruenholz

006-il-ballerino-del-silenzio-irma-gruenholz

007-il-ballerino-del-silenzio-irma-gruenholz

Aşa cum aminteam, textul îi aparţine lui Ivo Rosati, un italian care a avut mai multe slujbe (de la chelner la copywriter) până să-şi descopere adevăratul talent, acela de scriitor de cărţi pentru copii. Cea care a ajutat la crearea întregii atmosfere prin intermediul ilustraţiilor este artista spaniolă Irma Gruenholz, iar modul în care a făcut-o este ingenios.

Întregul decor în care se desfăşoară povestea dansatorului este realizat de fapt din modele făcute manual din lut, lemn, fibre naturale, metal şi alte materiale. Obiectele şi personajele sunt lucrate cu migală şi talent, lucru care poate fi observat în fiecare detaliu, cele 32 de pagini ale cărţii fiind o adevărată încântare.

balproc3

balproc4

balproc5

Surse imagini: deplastilina.cominspirefirst.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu
  1. Viviana Butaru

    …mi se par foarte interesante recomandarile; din pacate nu-mi place faptul ca majoritatea nu sunt traduse la noi, din acest punct de vedere mi se pare putin cam aiurea prezentarea cartilor. Toate bune si frumoase dar daca nu le pot cumpara tot degeaba.
    Si nu este prima carte la care procedati in acest fel; mai sunt si altele si nu putine…pacat…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *