De câte ori, terminând o carte sau alta, plăcându-vă la nebunie, nu ați vrut să știți mai multe despre autorul ei? Mie mi s-a întâmplat de nenumărate ori și căutările au fost variate, nu m-am oprit la cine este și cum arată. Și pentru că aici, pe bookaholic,  nu vrem să vedem scriitori pe piedestal, pătrundem cu nerușinare și curiozitate și în spațiul lor intim, de zi cu zi – dormitorul. Nu-mi spuneți că nu v-ați întrebat vreodată cum arăta dormitorul lui Marcel Proust, William Faulkner sau Sylvia Plath, că nu vă cred! 

Obiectele ne dezvăluie multe lucruri despre personalitatea celor care le dețin – mai ales dacă sunt încărcate de sens de către proprietarii lor. Iar dacă obiectele sunt alese de către scriitorii noștri preferați, cu atât mai bine!

Așadar, vom intra în lumea personală a unor autori cunoscuți și le vom invada (virtual, desigur) dormitoarele – fiecare dintre acestea sunt extrem de grăitoare în ceea ce privește omul-scriitor respectiv și ne oferă și o altă perspectivă asupra celor pe care îi îndrăgim. Scriu autorii în dormitor sau acolo este locul relaxării, al uitării de sine? Vom vedea.

Room at the Barbizon Hotel for Women Sylvia PlathAceasta este camera în care a locuit o perioadă Sylvia Plath – dormitorul se află în Hotelul pentru femei Barbizon (sursa)

william_s_burroughs

William S. Burroughs – în imagine este Patti Smith, care stă pe patul scriitorului din apartamentul său (clădirea YMCA, Bowery 222; apartamentul lui Burroughs este cunoscut ca ”The Bunker”). După moartea scriitorului, John Giorno a preluat fosta locuință a acestuia.

Imagini inedite cu Burroughs chiar din apartamentul de mai sus, în video-ul de mai jos:

ernest-hemingway

Dormitorul lui Ernest Hemingway din casa lui din Key West – spațios, luminos, extrem de frumos!

woody_allen

Pentru Woody Allen, dormitorul este un loc extrem de important, unde își petrece majoritatea timpului. Aici scrie, citește, se uită la meciurile de baseball etc.

Iată ce spune Allen: ”My spot on the bed is my spot in the world”.

truman_capote

Dormitorul lui Truman Capote are un design extrem de simplu, minimalist, dar cu un farmec aparte. Își are locul în casa scriitorului de pe plaja Hamptons.

jack-kerouac

Iată că nici Jack Kerouac nu se dezminte: în camera lui, în afara unui pat de o singură persoană, are și un birou – unde obișnuia să-și scrie textele

marcel_proust

Marcel Proust suferea de astm și avea tot felul de alergii, încă din copilărie. Așa că și-a construit camera astfel încât să se ferească de praf, mirosuri și zgomote (priviți, de exemplu, peretele din spatele și laterala stângă a patului).

Cum bine știți, memoria joacă un rol important în opera lui Proust și este prezentă, prin intermediul obiectelor, și în dormitorul său – de exemplu, biroul pe care îl vedeți în imagine îi aparținea mamei lui, iar fotoliul tatălui. O cameră aglomerată de amintiri, aș spune.

emily_dickinson

Camera poetei Emily Dickinson – aceasta scria, majoritatea timpului, pe măsuța mică din fața ferestrei.

william_faulkner

Din dormitorul lui William Faulkner nu zărim prea multe, însă se pare că și acesta scria mai mult în camera în care dormea. Pe pereți și-a schițat subiectul ”Fabulei”.

mark_twain

Dormitorul lui Mark Twain și al soției sale are un pat imens, care domină camera (sculptat manual, cumpărat din Veneția în 1878). Patul acesta a fost și martorul tăcut al morții autorului american.

Pentru curioși, Mark Twain putea scrie oriunde – și avea o plăcere deosebită de a scrie în patul său decorat cu îngerași.

marktwainbed

”Just try it in bed sometime. I sit up with a pipe in my mouth and a board on my knees, and I scribble away. Thinking is easy work, and there isn’t much labor in moving your fingers sufficiently to get the words down.” (Mark Twain – sursa)

Voi ce alte dormitoare de-ale scriitorilor ați vrea să vedeți? În casa cărui autor ați trage cu ochiul?

Surse imagini: booklips.plapartmenttherapy.com

Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *