Programul la Bucuresti: 22 – 24 noiembrie

Joi 22 noiembrie

Universitatea Bucuresti, Facultatea de Filosofie

Ora 14.00: Interventia lui Hugo Pradelle despre opera lui Max Blecher, moderata de Sebastian Grama


Universitatea Bucuresti, Lectoratul francez

Ora 16.00: Interventia lui Dominique Viart, moderata de profesorul Radu Toma

 

Vineri 23 noiembrie

Romexpo, sala Cupola, Bd. Marasti, 65-67

Ora 11.00: Traducerea literaturii franceze, mize si provocari, masa-rotunda

Un mod de a reaseza traducatorul in centrul schimburilor dintre literatura franceza si cea romana. Care sunt metodele de abordare? Care sunt dificultatile? Raportul cu autorul. Provocarile re-traducerii.

Invitati : Magda Carneci, scriitoare si traducatoare, Daniel Nicolescu, traducator, Doru Mares, traducator, Svetlana Carstean, scriitoare si traducatoare

Ora 16.00: Premiile literare franceze, o garantie a succesului in strainatate?, masa-rotunda

Premiile literare decernate in aceasta toamna vor fi ocazia de a reveni asupra problematicii operelor franceze alese pentru publicare in Romania: un succes francez anunta in mod automat un succes romanesc? Premiile literare, exceptie culturala à la française, sunt ele un bun produs de export?

Invitati: Dominique Viart, eseist, critic, profesor de literatura franceza contemporana, Hugo Pradelle, jurnalist la revista La Quinzaine littéraire, Pascal Bruckner, Premiul Medicis, Premiul Renaudot, Magdalena Marculescu, directoare editoriala a Editurii Trei
Libraria Kyralina, str. George Enescu nr.8

Ora 19.00: Sesiune de autografe cu Pascal Bruckner la noua Librarie Franceza Kyralina

 

Sambata 24 noiembrie

Romexpo, sala Cupola, Bd. Marasti, 65-67

Ora 11.00 : Lansarea traducerii cartii Fanatismul Apocalipsei la standul Editurii Trei – cu Pascal Bruckner

 

In cadrul vizitei in Romania, doi dintre invitatii Frantei la targul de carte Gaudeamus vor merge si la Cluj, respectiv Sibiu. Pascal Bruckner va avea o sesiune de autografe la Libraria Carturesti din Cluj, joi, 22 noiembrie iar Hugo Pradelle o interventie la Universitatea din Sibiu.

 

Invitatii francezi

 

Pascal Bruckner

Nascut la Paris in 1948, Pascal Bruckner este un celebru romancier si eseist francez. Profesor invitat al universitatilor americane, Bruckner a tinut, de asemenea, mai multe conferinte in cadrul Institutului de studii politice din Paris si a colaborat cu publicatii precum Le Nouvel Observateur si, in prezent,Le Monde. Descris adesea drept « filosof al actualitatii», Pascal Bruckner este cunoscut in Romania mai ales pentru romanele : Paria, Luni de fiere(adaptat la cinema de Roman Polanski), Hotii de frumusete (Premiul Renaudot, 1997) si Copilul divin. Prima traducere a operei Fanatismul  Apocalipseiva fi lansata cu ocazia Targului de carte Gaudeamus, la standul Editurii Trei (stand nr. 16, parter)

Joi 22 noiembrie,  ora 19.00, Cluj : Sesiune de autografe si intalnire cu cititorii la libraria Carturesti din Cluj

Vineri 23 noiembrie, ora 16.00, Romexpo : Participare la masa-rotunda  « Premiile literare franceze, o garantie a succesului in strainatate? »

Vineri 23 noiembrie, ora 19.00, Bucuresti : Sesiune de dedicatii si intalnire cu cititorii la noua librarie franceza din Bucuresti Kyralina, Strada George Enescu nr. 8.

Sambata 24 noiembrie, ora 11.00, Romexpo, stand nr 16 parter : Lansarea cartii Fanatismul Apocalipsei, in prezenta autorului.

 

Fanaticii Apocalipsei, Pascal Bruckner, Editura Trei, 2012

Sa salvam Pamantul, sa pedepsim omul! Ecologia – o propaganda a terorii?

Preocuparea fata de mediu a devenit un imperativ al zilelor noastre. Suntem atat de preocupati sa salvam lumea, incat grija noastra s-a transformat in fanatism. Protectorii mediului ne acuza neincetat ca “ranim planeta cu fiecare respiratie”, ca o consumam si o distrugem in goana noastra nebuneasca dupa confort.

Ecologia a devenit o ideologie globala, cu preotii, templele si vocabularul ei demn de un nou catehism al catastrofei. Dar ce se afla in realitate dincolo de aceasta “scenografie a apocalipsei”?

Sub masca acestui discurs patetic despre mediu, omul nu se teme oare de propriul sfarsit?

O analiza pertinenta a fenomenului ecologic, care a capatat o amploare uriasa si care ascunde, de fapt, atat o lupta incrancenata pentru putere, cat si disperarea de a supravietui.

 

Dominique Viart

Eseist, critic literar si profesor de literatura franceza, Dominique Viart este membru al Institutului Universitar Francez si Vice-Presedinte al Societatii de studiu al  literaturii franceze din secolul XX. Recunoscut indeosebi pentru participarea activa la studiul literaturii franceze contemporane pe scena internationala, Dominique Viart s-a impus drept un veritabil militant pentru recunoasterea diversitatii si abundentei literaturii franceze din 1980 incoace. De curand, el  a coordonat publicarea unei lucrari despre  « Literatura franceza a secolului al XX-lea pentru cititorul strain »

Mai multe detalii pe http://www.univ-lille3.fr/recherche/portraits/dominique-viart/

Joi 22 noiembrie, ora 16.00, Lectoratul francez al Universitatii Bucuresti : Interventie asupra mizelor literaturii franceze contemporane.

Vineri 23 noiembrie, ora 16.00, Romexpo : Participare la masa-rotunda  « Premiile literare franceze, o garantie a succesului in strainatate? »

 

Hugo Pradelle

Specialist in literatura comparata, Hugo Pradelle este un jurnalist literar, membru al comitetului de redactie al celebrei reviste La Quinzaine littéraire. Preocupat in special de spatiile literare hispanice, Hugo Pradelle modereaza La Quinzaine des libraires, emisiune difuzata pe internet din ianuarie 2011.

La Quinzaine des libraires : http://laquinzaine.wordpress.com/2011/11/17/la-quinzaine-des-libraires-n11-domaines-etranger-enfance-et-langage/

 

Joi 23 noiembrie, ora 14.00, Facultatea de  Filosofie din BucurestiConversatie pe tema figurii lui Max Blecher.

Vineri 24 noiembrie, ora 16.00, Romexpo : Participare la masa-rotunda « Premiile literare franceze, o garantie a succesului in strainatate? »

Luni 26 noiembrie : Interventie la Universitatea din Sibiu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *