Luna iunie se pare că este plină de aniversări ale unor scriitori mari care, culmea, ne cam plac :). Dacă la începutul lunii i-am urat ”La mulți ani” lui Orhan Pamuk, iar acum câteva zile lui Salman Rushdie, 21 iunie este ziua în care îl sărbătorim pe filosoful și scriitorul francez Jean-Paul Sartre – care ar fi împlinit 108 ani!.

Dacă ați fost (sau sunteți) influențați de existențialismul lui Sartre, este imposibil să nu vă fie pe plac clipurile pe care le-am pregătit pentru voi. 

 

Ne uităm la un interviu cu celebrul scriitor francez și încercăm să surprindem nuanțele cu puținele cunoștințe de limbă franceză care ne-au mai rămas din liceu (sau multele, voi știți).

http://youtu.be/ph9oMQm5nY0

 

După ce ne-am dezmeticit, urmărim un video în care sunt intervievați simultan Sartre și Simone de Beauvoir (cum altfel?) – clip care are, slavă Domnului, subtitrare în engleză! 🙂

V-am mai arătat începutul acestui video, atunci când vă vorbeam despre cum era acasă la cei doi scriitori iubiți. Astăzi vă delectați cu tot: Simone de Beauvoir vă spune despre memoriile ei și cartea ”Al doilea sex”, iar Sartre discută, printre altele, motivul pentru care a refuzat premiul Nobel pentru Literatură.

http://youtu.be/VpC6KCOEXqw

 

Și pentru că volumele lui Sartre sunt cam greu de (re)citit pe vremea aceasta, vă propunem să vizionăm două adaptări cinematografice ale piesei sale, ”Fără ieșire” (1944, din fr. ”Huis Clos”, care se mai poate traduce cu ”În cameră”), unul dintre cele mai reușite texte d-ale sale – după umila mea părere, bineînțeles.

 

Piesa se desfășoară în viața de apoi, cu trei personaje decedate și pedepsite prin a fi încuiate într-o cameră, împreună, pentru totdeauna. Una dintre cele mai frumoase și controversate replici din această piesă este: ”Infernul este alți oameni”.

Pentru vorbitorii de limbă franceză sau cunoscătorii de germană (limbă în care este subtitrarea), versiunea din 1954 a regizoarei Jacqueline Audry este cu adevărat savuroasă.

http://youtu.be/dAKGnuFDtkY

 

Pentru ceilalți, cunoscători de limba engleză, versiunea dramaturgului și regizorului Harold Pinter este la fel de frumoasă și interesantă.

http://youtu.be/mshvqdva0vY

 

Dacă nu ați făcut-o deja, vă recomand să priviți și documentarele BBC despre Jean-Paul Sartre și cel despre Camus vs. Sartre.

În încheiere, ”La mulți ani!”, Jean-Paul Sartre, oriunde ești acum și sperăm că ceilalți nu te deranjează prea tare :).

 

Sursă imagine principală: vice.com

 

 

 

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *