Anul acesta se sărbătoresc 100 de ani de la nașterea scriitorului argentinian Julio Cortázar, unul dintre cei mai mari autori latino-americani, cunoscut pentru oniricul și umorul scrierilor sale. Evenimente culturale dedicate scriitorului sunt deja în desfășurare, așa cum este, spre exemplu, Salonul de carte de la Paris, care are loc chiar zilele acestea, mai exact între 21 și 24 martie, și care prezintă expoziții de fotografie ce-l au ca subiect pe marele scriitor, primele ediții și originalul romanului “Șotron” (“Rayuela”, în spaniolă), unul din texetele lui cheie etc.

Capítulo 100, Rayuela (1963), Julio Cortázar.Pe lângă genul acesta de manifestări, mi s-a părut foarte interesant un proiect de fotografie work in progress dedicat lui Julio Cortázar și gândit de către un tânăr fotojurnalist pe nume Hugo Passarello.

În ce constă mai exact acest proiect? Fotograful a invitat, prin intermediul blogului său și a diverselor rețele de socializare, prieteni și cititori de-ai lui Cortázar să citească, la alegere, câte un pasaj din romanul “Șotron (1964), pasaj care să evoce un anume loc din Paris (o stradă, o cafenea, o terasă etc). În locul descris de pasajul respectiv este fotografiat apoi fiecare participant.

Prima fotografie a proiectului a avut, însă ca protagonist nu un cititor înrăit, ci un om al străzii care a apărut pe neașteptate în locul în care artistul fotografia. Lui Passarello i s-a părut un semn de bun augur, mai ales pentru că romanul “Șotron” conține câteva referințe la oamenii străzii, și astfel a folosit fotografia în deschiderea proiectului.

Cortazar3Este știut faptul că Julio Cortázar a trăit mai bine de 30 de ani la Paris, oraș în care a scris de altfel și o mare parte din cărțile sale (scriitorul este înmormântat în cimitirul Montparnasse). Așa încât seria de fotografii pe care Hugo Passarello intenționează s-o finalizeze până la sfârșitul lunii mai și care a fost denumită “Unexpected Photo Essay on Cortázar” este o frumoasă poveste în imagini despre relația scriitorului cu Parisul.

Această poveste poate fi “citită” deocamdată la bibliotecile Georges Brassens și Louise Michel din Paris, unde vor fi expuse primele fotografii ale proiectului până la începutul, respectiv, până la jumătatea lunii aprilie.

Surse foto: weirdfictionreview.comhugopassarello.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *