Astăzi celebrul scriitor Salman Rushdie împlinește 66 de ani. Despre viața lui supusă încercărilor, despre cum arăta în copilărie, despre cărțile sale (aici, aici, aici sau aici), despre speech-urile și declarațiile lui neașteptate, despre vremea petrecută în publicitate sau despre proiectele artistice ce l-au avut ca protagonist v-am mai povestit – de altfel, se vede că ne place de autorul britanico-indian din moment ce i-am dedicat atâtea materiale de-a lungul timpului. Însă, până acum, nu am avut ocazia să-i urăm ”La mulți ani” și la cât mai multe cărți cel puțin la fel de bune precum cele pe care le-am citit noi!

Așa că acum echilibrăm balanța. Și nu suntem singurele care fac acest lucru – cei de la CS Monitor, de exemplu, i-au dedicat lui Rushdie un articol, sărbătorindu-l cu 10 citate din opera și interviurile scriitorului.

Noi vrem să celebrăm ziua de naștere a lui Rushdie (re)citind din cărțile lui și, cum altfel, ascultându-l.

Pe site-ul său oficial avem câteva clipuri și materiale audio cu acesta, atât pe marginea volumelor sale, cât și despre fatwa și libertatea de exprimare. Tot aici, dacă nu ați făcut-o deja, puteți lectura una dintre scrisorile pe care autorul le-a adresat librarilor.

A propos, știați că în Iran a fost creat un joc pe calculator care îl are ca personaj pe Rushdie? Puțin cam trist, având în vedere că jocul video, numit ”The Stressful Life of Salman Rushdie and Implementation of his Verdict”, urmărește chiar ispășirea (virtuală, desigur), îndeplinirea condamnării. Jocul a fost dezvoltat de Asociația Islamică a Studenților , o organizație sponsorizată de guvernul iranian. ”Little has been revealed about the game but its title suggests players will be asked to implement Khomeini’s call for the killing of Rushdie” spuneau cei de la The Guardian acum un an. Mai multe detalii despre acest joc video găsiți aici.

Și pentru că tot am vorbit despre tehnologie, iată părerea lui Rushdie în legătură cu acest subiect, exprimată într-o conferință la Universitatea Emory în 2011.

 

În cele ce urmează, vă invit să vedeți un interviu recent luat lui Salman Rushdie de Patricia Cohen de la New York Times, apoi să-l ascultați pe scriitor vorbind despre memorie și experiența cu fatwa. Pe final, o conversație cu Deepika Bahri despre India și Joseph Anton. din februarie 2013, și Salman Rushdie invitat la The Late Late Show with Craig Ferguson de pe CBS în aprilie 2013. Enjoy!

 

http://youtu.be/T-1G_2AOY4I

 

Sursă imagine principală: blog.contrarymagazine.com

 

 

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *