Faptul că există Societatea Tolkien din România ne bucură nespus. Faptul că Societatea este activă şi organizeaza evenimente, şi mai mult. Spre exemplu vineri, 23 noiembrie, între 10 şi 17, suntem invitaţi la conferinţa Lumea lui Tolkien. Imagini şi simboluri în literatura fantasy, care are drept principală temă de discuţie influenţele istorice, mitologice şi teologice din operele scriitorului britanic J.R.R. Tolkien.

Şi, deşi titlul ne aminteşte puţin de ceva ce-am face la o oră de literatură din liceu, Tolkien e unul dintre puţinii autori la care mă pot gândi ale cărui influenţe chiar să merite să le pui în discuţie într-o conferinţă. Nu numai pentru că Stăpânul inelelor este al treilea cel mai bine vândut roman din istorie, sau pentru că a fost scris pe parcursul a 11 ani (gândiţi-vă cum ar fi să lucraţi la acelaşi roman, zi după zi, timp de mai bine de un deceniu), sau pentru că Tolkienian şi Tolkienesque sunt cuvinte în dicţionarul Oxford al limbii engleze (apropo de ce vorbeam aici). Ci pentru că opera lui chiar este încărcată de simboluri şi mitologie, de profunzimi pe care  merită să le explorezi, dincolo de prejudecăţile vizavi de discuţii din categoria “ce-a vrut poetul să spună”.

De altfel, conferinţa este organizată cu ocazia lansării celei de a doua ediţii a volumului semnat de Robert Lazu, „Lumea lui
Tolkien”, ce se va desfăşura a doua zi, la târgul de carte Gaudeamus, de la ora 17.00.

Robert Lazu este teolog romano-catolic, scriitor şi pasionate de literatura fantasy şi science fiction. A publicat mai multe lucrări pe acest subiect, printre care: „J.R.R. Tolkien. Credinţă şi imaginaţie” (2005), sau „Enciclopedia Lumii lui J.R.R. Tolkien” (2007),  dar şi volumele Cybercritica (2008), şi „Călător prin America şi alte eseuri” (2009), care cuprind texte publicate în rubrica săptămânală „Cybercritica” din revista „Adevărul Literar şi Artistic”.

Conferinţa se va desfăşura la Casa Universitarilor din Bucureşti (str. Dionisie Lupu, nr. 46) între orele 10 și 17. Intrarea este liberă, pentru mai multe detalii, mergeţi aici.

organizator de evenimente, fotograf, owner Uncle Jeb Photo& Events, fost redactor Metropotam.ro, colaborări în presa culturală: Dilema Veche


2 comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *