Când vine vorba despre orele de muzică din timpul şcolii, îmi amintesc cu plăcere doar de cele din clasele primare, în timpul cărora am cântat (după ureche, desigur) la trianglu, maracasuri şi talgere, de departe preferatele mele. În şcoala generală lucrurile au devenit de-a dreptul plictisitoare, cu cântece patriotice în timpul cărora dădeam din mâini (ţineam măsura, chipurile), cu prezenţa obligatorie la cor – unde am fost când vocea întâi, când a doua, deşi eu nu aveam nici un strop de talent – şi cu câteva vorbe despre unii compozitori.

Ce m-a făcut să-mi amintesc de aceste lucruri? O cărticică frumos ilustrată şi însoţită de un CD, care a apărut în Spania, în 2010 şi care, sunt convinsă, ar putea face orele de muzică mult mai atractive. Se numeşte La Traviata şi, evident, e vorba despre celebra operă a lui Giuseppe Verdi.

Ideea de la care a pornit totul i-a aparţinut lui Alexandre Dumas fiul, cel care a transpus-o în Dama cu camelii, romanul său de succes, inspirat din propia poveste de dragoste cu o curtezană. Romanul a fost adaptat într-o piesă de teatru pe care Verdi a văzut-o la Paris şi care l-a impresionat şi inspirat, aşa încât a început să compună imediat muzica pentru ceea ce avea să devină una dintre cele mai îndrăgite opere ale sale. Şi iată că totul s-a transformat din nou într-o carte, care încearcă să-i atragă pe copii şi să le prezinte frumuseţea muzicii.

Povestea rămâne cea pe care o cunoaşte toată lumea: iubirea dintre un tânăr burghez şi o curtezană, încercarea tatălui bărbatului îndrăgostit de a-i despărţi, suferinţa acestuia din urmă, sacrificiul fetei şi moartea prematură a acesteia, în braţele iubitului său.

traviata5

traviata4

5206853703_c66b5ee855

traviata2

Textul a fost adaptat de Lola Barceló Morte, jurnalistă, editoare, profesoară de limba spaniolă, care din 2003 s-a dedicat promovării literaturii pentru copii. Cartea cuprinde şi un fragment din libretul operei, o scurtă biografie a marelui compozitor Giuseppe Verdi şi punctul de atracţie: ilustraţiile create de Aurélia Fronty. Deşi a studiat designul textil la École Supérieure des Arts Duperre şi a lucrat iniţial în domeniul modei, Aurélia s-a orientat între timp la ilustraţie şi colaborează cu diverse publicaţii, creează postere şi cărţi poştale.

Pentru a da o imagine tragicei poveşti de dragoste desfăşurate în Paris între curtezana Violeta Valéry şi tânărul Alfredo Germont, Aurélia a realizat ilustraţii frumoase, inspirate parcă din arta naivă, cu aspecte ce amintesc pe alocuri de motive textile. Culorile sunt alese pentru a reda stările şi emoţiile, de la tristeţe, la dragoste înflăcărată, iar imaginea cameliilor, florile preferate ale fetei, apare adesea.

traviata6

traviata3

traviata1

aureliafronty6

Aşa cum aminteam, cartea a apărut împreună cu un CD, astfel încât copiii să poată îmbina plăcerea oferită de text şi ilustraţii cu sunetul minunat al muzicii. Ea face parte dintr-o colecţie numită Opera Prima, în care se regăsesc şi alte titluri, printre care Aida, Carmen, Bărbierul din SevillaFlautul fermecat. Ideea mi se pare extraordinară, căci sunt folosite într-o îmbinare armonioasă diferite modalităţi ce au ca scop atragerea celor mici către operă. Nu e niciodată prea devreme să le arătăm ce e cu adevărat frumos şi să le facem cunoştinţă cu muzica bună.

Surse: cizgilimasallar.blogspot.ca3.bp.blogspot.com, tricotricotosa.blogspot.com.es

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu
  1. Pingback: Blogul bibliotecii din Brasov » Lansarea revistei digitale interactive Photographia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *