Vă mai amintiți de seria noastră de articole despre personaje ficționale care citesc? Atunci v-am arătat imagini din Familia Simpsons, din seriale TV și din filme artistice. De asemenea, vă promiteam atunci că revenim cu noi personaje care citesc și în alte desene animate. Cum știți deja, nouă ne place să ne ținem de cuvânt, așa că astăzi vă spunem despre South ParkFuturamaBatmanAmerican Dad!Phineas și FerbWallace și GromitDaria și, implicit, vă indicăm ce citesc unele personaje din desenele menționate. Nu de alta, dar să știți la ce să vă uitați dacă aveți chef sau ce să le puneți copiilor voștri să urmărească (atenție, unele seriale sunt pentru adulți!) ca să prindă drag și de lectură.

South Park (de la numele orașului omonim din Colorado) este un deliciu animat pentru copii mai mari. Sunt convinsă că ați urmărit măcar câteva episoade – eu l-am descoperit în facultate, grație unei colege care se uita extrem de des la el, plăcându-i la nebunie umorul negru și suprarealist. Este la al 13-lea sezon (!) și a fost creat de Trey Parker și Matt Stone în 1997. Se spune că ar fi fost anunțate sezoane până în 2016 – cel puțin. Sigur cunoașteți deja personajele principale: Stan MarshKyle BroflovskiEric Cartman și Kenny McCormick. Eu i-am prins și citind :).

The Kids in South Park reading The Catcher In The Rye by J.D. SalingerCopiii din South Park citind ”De veghe în lanul de secară”, J.D. Salinger

Ike Broflovski of South Park reading Cannery Row by John Steinbeck

Ike Broflovski (South Park) cu ”Cannery Row” de John Steinbeck

Futurama, creat de Matt Groening (cel care a realizat și The Simpsons Family), rulează pe micile ecrane din 1999 – în prezent, se află la al 7-lea sezon, fiind întrerupt de mai multe ori. Este un SF veritabil, cu Philip J. Fry în rol central – după ce a fost criogenat timp de 100 de ani, își găsește slujbă la compania de livrări interplanetară, numită Planeta Express. Aventura acestui personaj este urmărită de-a lungul episoadelor.

Bender Rodriguez of Futurama reading Atlas Shrugged by Ayn Rand

Bender Rodriguez din Futurama, năucit de Atlas Shrugged de Ayn Rand

Philip J. Fry of Futurama reading Christine by Stephen King

Philip J. Fry (Futurama) citind ”Christine” a lui Stephen King

Batman este unul dintre personajele ficționale cu viață lungă – de la benzile desenate în cadrul cărora a fost creat în 1939, a trecut în desene, filme, jocuri video ș.a.m.d. Prolific și de fiecare dată altfel, cu diverse nume. Mai jos, avem imagini din DC Comics și DC Universe, acolo unde a apărut primele dăți mitul urban al omului liliac.

Jason Todd of Batman (DC Comics) reading Pride and Prejudice by Jane Austen

Jason Todd din Batman (DC Comics) lecturând ”Mândrie și prejudecată”, Jane Austen

Cassandra Cain of Batman (DC Universe) reading A Tale of Two Cities by Charles Dickens

Cassandra Cain din seria Batman (DC Universe) – ”A Tale of  Two Cities”, Charles Dickens

Two-Face of Batman (DC Universe) reading Doctor Jekyll And Mr. Hyde by Robert Louis Stevenson

Two-Face, tot din Batman (DC Universe) cu ”Doctor Jekyll și Mr. Hyde”, de Robert Louis Stevenson

Tot desene animate pentru adulți: American Dad!, care se învârt în jurul familiei Smith, cu accent pe capul familiei, Stan Smith. Cu modalități dintre cele mai bizare și soluții absurde, Stan încearcă să salveze America de tot felul de pericole, fiind agent CIA. Da, încă rulează, fiind la al 9-lea sezon (anul apariției pe ecran: 2005).

Stan Smith of American Dad! reading Harry Potter by J.K. Rowling

Stan Smith din desenele ”American Dad!” cu cartea ”Harry Potter”, J.K. Rowling

N-o să vă suprindă că vă arăt câteva imagini și din Family Guy. O producție a canalului american de televiziune Fox (click pe link pentru a viziona episoade complete), aceste desene animate au ca public țintă, din nou, adulții. Ne întâlnim cu o altă familie americană ciudată, disfuncțională: familia Griffin (părinți, trei copii și un câine). Tiparul pare să fie același ca în Familia Simpsons, de pildă. Cât despre lectură, cine să citească mai mult dacă nu mezinul familiei, Stewie, cel cu tendințe criminale? 🙂

Peter Griffin as Han Solo of Family Guy reading Tuesdays With Morrie by Mitch Albom

Peter Griffin citind ”Tuesdays With Morrie”, Mitch Albom

Stewie Griffin of Family Guy reading The Prince by Niccolo Machiavelli and The Art Of War by Sun Tzu

Stewie Griffin (Family Guy) cu ”Arta războiului” de Sun Tzu

The Joy Of Sex by Alex Comfort & Susan Quilliam

Tot Stewie, dar cu ”Bucuria sexului” (The Joy Of Sex), Alex Comfort și Susan Quilliam

Phineas și Ferb, difuzat la noi pe canalul Jetix, produs de Disney – în sfârșit, veți spune, desene animate și pentru copii. Scăpăm puțin de atmosfera de familie și dăm nas în nas cu doi băieței, frați vitregi, din orașul Danville. Ei găsesc tot felul de lucruri interesante de făcut în vacanța de vară, iar ornitorincul lor este agent secret. Pe băieți însă nu i-am găsit citind…

Candace Flynn of Phineas and Ferb reading The Wizard of Oz by L. Frank Baum

Candace Flynn (din desenele animate ”Phineas și Ferb”) cu ”Vrăjitorul din Oz”, L. Frank Baum

Candace Flynn & Stacy Hirano of Phineas and Ferb reading Sherlock Holmes by Arthur Conan Doyle

Din nou Candace, acompaniată de Stacy Hirano. Citesc ”Sherlock Holmes”, Arthur Conan Doyle

Gromit of Wallace and Gromit reading Crime and Punishment by Fyodor Dostoyevsky

Gromit (din seria Wallace și Gromit, 4 scurt metraje și un lung metraj britanice, cu personaje realizate din plastilină) cu volumul ”Crimă și pedeapsă” al lui Fiodor Dostoievski

Cum în materialul despre Familia Simpsons o declaram pe Lisa bookaholica absolută sau în articolul despre cititorii din seriale TV puneam lecturile lui Rory la loc de cinste, nu se putea să nu avem și aici o pasionată înrăită de lectură: Daria, din desenele omonime. Produse de MTV, a devenit cea mai lungă și mai de succes serie de desene al acestui canal. Nu cred că sunt singura care o admiră pe această adolescentă inteligentă, acidă (în sensul bun și amuzant al cuvântului), care trăiește într-un spațiu contemporan.

Janet Barch of Daria reading Backlash The Undeclared War Against Women by Susan Faludi

Janet Barch (desenele ”Daria”) cu ”Backlash: The Undeclared War Against Women”, Susan Faludi

Joey, Jeffy & Jamie of Daria reading Romeo and Juliet by William Shakespeare

Trioul Joey, Jeffy, Jamie din ”Daria” chinuiți de ”Romeo și Julieta”, William Shakespeare

Daria Morgendorffer of Daria reading Heart of Darkness by Joseph Conrad & Jodie Landon of Daria reading How To Win Friends And Influence People by Dale Carnegie

Daria Morgendorffer (din desenle cu același nume) citind Heart of Darkness – Joseph-Conrad; lângă Daria, Jodie Landon și volumul ”How To Win Friends And Influence People”, Dale Carnegie

Catch-22 by Joseph Heller

Catch-22”, Joseph Heller

Howl by Allen Ginsberg to Mrs. Patterson

Îi citește doamnei Patterson ”Howl”, de Allen Ginsberg (nu știu dacă este chiar de bine 🙂 )

Moby Dick by Herman Melville

Moby Dick”, Herman Melville

The Chess Garden by Brooks Hansen

The Chess Garden” de Brooks Hansen

As I Lay Dying by William Faulkner

William Faulkner cu ”As I Lay Dying”

Daria Morgendorffer of Daria reading The Leopard by Giuseppe Tomasi Di Lampedusa

O altă carte frumoasă foc: ”Leopardul” lui Giuseppe Tomasi Di Lampedusa

Being And Nothingness by Jean-Paul Sartre

Jean-Paul Sartre cu ”Being And Nothingness

Black Beauty by Anna Sewell

Black Beauty”, de Anna Sewell

The Tell-Tale Heart by Edgar Allan Poe

O referință de excepție și o imagine care ne arată una dintre trăsăturile cele mai importante ale personajului Daria: sarcasmul. ”The Tell Tale Heart”, Edgar Allan Poe

 

Voi mai știți alte desene animate cu personaje care citesc?

Surse: fictionalcharactersreadingbooks.tumblr.com. wikipedia.org, imdb.com

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


2 comentarii
  1. Picu Liliana

    Super idee! Felicitari! Trebuie sa le difuzati, sa fie un indemn pentru copii! Cum spunea un baietel: “Cartile n-au baterii, deci nu se termina niciodata!”

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *