Cu gândul la răcoarea brizei, la valuri înspumate care să mai stingă dogoarea pielii încinse de soarele nemilos al ultimelor zile, am început să caut poveşti petrecute la malul mării sau, de ce nu, chiar în apă. Măcar citindu-le şi admirându-le imaginile să ne mai răcorim puţin.

Şi pentru că deja v-am prezentat aventurile acvatice şi nu numai ale Micii sirene, m-am gândit să caut o altă carte cu întâmplări în mijlocul apelor. Aşa am dat peste un volum destinat copiilor, plin cu ilustraţii deosebit de frumoase, care să-i atragă în lumea miturilor: Atlantis: The Legend of the Lost City de Christina Balit. După cum v-aţi dat probabil seamă, este vorba despre o reinterpretare pe înţelesul şi placul celor mici a celebrei legende a insulei antice Atlantida.

Dacă primele menţiuni despre acest tărâm legendar apar în dialogurile lui Platon, Timaios şi Critias, de la acel moment şi până în prezent, au existat nenumărate ipoteze cu privire la existenţa insulei sau caracterul ei ficţional ori presupusul ei loc pe hartă. Atlantida rămâne în cultură ca unul dintre marile mistere ale omenirii şi povestea ei a apărut în literatură, filme, ajungând chiar să facă obiectul unei noi discipline numite atlantologie.

De altfel, cartea despre care amintesc aici cuprinde o posfaţă realizată de istoricul britanic Geoffrey Ashe, în care sunt menţionate unele dintre cele mai cunoscute teorii asociate  mitului.

Cartea se bazează pe scrierile lui Platon, dar este o repovestire prin intermediul căreia autoarea a încercat să atragă copiii spre frumoasa zonă a legendelor antice, să le trezească curiozitatea în privinţa acestora. Sunt convinsă că a reuşit, mai ales că textul simplu şi adaptat vârstei lor este însoţit de minunate ilustraţii. Cred că părinţii vor fi şi ei încântaţi să răsfoiască cartea alături de odrasele lor, reamintindu-şi poate momentul din copilăria lor în care au descoperit miturile antice.

78329950_large_BalitChristinaAtlantis02sj

78329951_large_BalitChristinaAtlantis03sj

 

78329952_large_BalitChristinaAtlantis06sj

Povestea începe cu dragostea zeului mării, Poseidon pentru o frumoasă fecioară numită Cleito, care trăia pe o insulă mică şi stâncoasă. Cei doi se căsătoresc şi vor avea cinci perechi de fii gemeni. Folosindu-şi puterile, Poseidon transformă insula într-un adevărat paradis în care descendenţii săi trăiesc în prosperitate şi pace pentru mulţi ani. Din păcate, de-a lungul timpului aceştia îşi pierd latura divină şi se lasă pradă viciilor şi ambiţiilor umane de putere şi înavuţire:

the godlike part of their souls faded and their mortal, human natures took over.

Atunci când apar primele conflicte şi liniştea insulei e pierdută definitiv, Poseidon îi pedepseşte pe locuitori şi în urma unei furtuni create de el, scufundă Atlantida pe fundul mării.

78329960_large_lrs_Balit_Chris_Atlantisthe_Lost_City

Christina Balit_ Atlantis - The Legend of a Lost City 12

78329961_large_lrs_Balit_Chris_The_Palace

Christina Balit, licenţiată în arte frumoase a Chelsea School of Art şi cu un master obţinut la Royal College of Art din Londra a creat pentru această carte nişte ilustraţii minunate: uşor stilizate, în culori vii şi cu detalii fine. Vom întâlni în paginile cărţii profiluri ale unor figuri severe specifice desenelor Greciei antice, motive geometrice, păsări cu penaj extrem de colorat, creaturi marine spectaculoase, sirene cu cozile împodobite cu bijuterii, ornamente aurite, totul creând o imagine de-a dreptul psihedelică.

78329954_large_BalitChristinaAtlantis09sj

Christina Balit_ Atlantis - The Legend of a Lost City 13

Christina Balit_ Atlantis - The Legend of a Lost City 14

Christina Balit_ Atlantis - The Legend of a Lost City 5_001

78329955_large_BalitChristinaAtlantis12sj

Citind această carte, poate că micuţii voştri – plăcut surprinşi de imagini şi intrigaţi de legendă – vor deveni istorici şi cercetători pasionaţi, care într-o bună zi vor dezlega misterul faimoasei insule Atlantida.

Sursă: cizgilimasallar.blogspot.ca

 

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


2 comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *