Pentru cei mai multi dintre noi Lewis Carroll e autorul lui Alice in Tara Minunilor, insa atat de generalisima e poza asta, incat pune in umbra celelalte preocupari ale artistului. Si nu ma refer acum la matematica si fizica, cu care suntem oarecum familiari, ci la fotografie.

Fotografiile lui sunt cele au starnit dilema E Lewis Carroll pedofil sau nu?, si aici vorbesc in special despre cele 4 nuduri, asa numite studii dupa fetite, deja faimoase – doar ele au supravietuit dorintei lui Carroll ca astfel de fotografii si studii sa fie arse dupa moartea sa.


Unul din cele 4 nuduri/studii cu fetite. Ethel Hatch, 9 ani.

Tot de aici a aparut discutia cum ca artistul fotograf in cauza prefera sa stea numai in preajma fetitelor. Insa adevarul istoric arata mai degraba cum era in mod egal captivat de schelete, batrani si adulti, iar adevarul si mai adevarat e ca 60% dintre fotografiile sale s-au pierdut, ceea ce face destul de sinuoasa afirmarea unui procent clar al interesului sau… fotografic vorbind.


Alice, 1859

Cat despre prezumtia de pedofilie, poate fi ceva adevar si aici. Posturile senzuale ale nimfetelor sale spun destul de mult, chiar daca se spune ca erau insotite si de parinti in timpul photo shoot-ului. Insa a ne isteriza exagerand “un stigmat” mi se pare gratuit, uman si artistic vorbind.

Ceea ce imi place la aceste fotografii este tocmai naturalismul si exotismul lor, care depasesc preceptele unui mijloc de secol XIX. Iar faptul ca dupa mai bine de 150 de ani e imposibil sa nu le percepi si naive, si rascolitoare, teatrale si naturale, cred ca muta problema in directia Lewis Carroll, un fotograf din secolul XIX ce merita toata atentia, si nu doar pentru ca a scris Alice.


Annie Coats, 1857

Cert e ca interesul pentru fotografia sa e destul de mare si nu doar datorita subiectului incitant. Pe langa carti publicate care-i reunesc fotografiile ramase, in ultima vreme s-a intamplat sa dau peste mai multe referiri la fotograful Lewis Carroll, una dintre ele chiar pe pagina de facebook Ginger Group.

Surse foto: www.amadelio.org/The Photography of Lewis Carroll

3 comentarii
  1. MeetTheSun

    Foarte interesante fotografiile, iti dau o stare ciudata de indecizie: copila sau femeie? Cea de-a treia fotografie mi se pare cea mai interesanta.

    Reply
  2. Pingback: La Gaudeamus, vineri « Bookaholic

  3. Pingback: Lizoanca: un premiu mare şi un film… în continuare « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *