Știu, cu greu poate fi egalată plăcerea mersului în librărie, statului cu orele să răsfoiești cărți, descoperirii unor titluri noi, autori necunoscuți sau surpriza unor noi apariții ale scriitorilor dragi. Totuși, uneori nu avem timp. Mi-am dat seama că am din ce în ce mai puțin timp să fac asta, așa că intru din ce în ce mai des pe librării online și-mi comand cărți de acolo.

Când vorbim de librării online, sunt multe avantaje practice. Unul dintre ele, cel mai mare dacă mă întrebați, e eficiența – găsești imediat ce vrei, comanzi, vine acasă sau la birou. Un altul e că găsești ușor cărțile grupate pe autori sau pe domenii, ai mai multe filtre ca “în viața reală”, poți compara prețurile dintr-o librărie sau alta și primești recomandări, chiar dacă uneori bune și alteori ca nuca-n perete, de cărți similare. Tocmai de aceea, m-am gândit că o scurtă listă de site-uri de unde puteți comanda cărți poate fi de ajutor oricui nu are timp să meargă într-un magazin.

 

Librării online românești

Librăria Cărturești

http://librarie.carturesti.ro/

Cum bine știți, este librăria noastră online preferată, ne bucurăm mereu de reduceri (știți că, dacă introduceți codul Bookaholic, aveți 15% reducere), de tot felul de obiecte cadou, unele făcute de designeri români, de promoții faine și de tot felul de mici surprize care ne măresc bucuria atunci când deschidem pachetul. Tot aici găsiți și un blog și multe campanii simpatice pe care le vedeți de obicei și la noi. 🙂

Librăriile Humanitas

http://www.libhumanitas.ro/

Chiar dacă are în titlu Humanitas, știți bine că aici găsiți cărți de la majoritatea editurilor, plus ebooks, cărți multimedia, filme sau muzică. E de reținut și faptul că, mai ales pentru cărțile Humanitas, puteți prinde promoții foarte bune.

Elefant

http://www.elefant.ro/carti

Recunosc că înțeleg mai greu ce face Elefant în ultimul timp cu tot felul de promoții mixte (gen cărți cadou la orice parfum cumpărat) și cu schimbarea de direcție de la librărie online la… mall, dar cert e că și acolo găsiți o bază foarte mare de titluri, promoții la cărți frecvente, apariții noi, dar și cărți electronice (atenție însă pe ce vreți să le citiți, sunt doar anumite formate).

Târgul Cărții

http://www.targulcartii.ro/

Târgul cărții este și librărie și anticariat, așa că au și cărți noi, apariții recente sau mai puțin recente, dar și cărți la mâna a doua la prețuri foarte bune.

BookLand

http://book-land.ro/

BookLand pune foarte mult accentul pe evenimente, de la caravane prin țară la tabere de creație pentru copii, prin conferințe sau prin întâlniri cu elevii, ba chiar și prin târguri de carte organizate în mall-uri.

Librărie.net

http://www.librarie.net/

Una dintre cele mai vechi librării digitale de la noi, dacă nu mă înșel, Librărie.net pare să pună accentul pe carte școlară și pe obiecte tot pentru școală, deși oferta generală de cărți este foarte mare. De asemenea, zău că nu i-ar strica un redesign.

Cartepedia

http://www.cartepedia.ro/

Cartepedia este o apariție nouă în zona librăriilor online, ține de grupul Librarium, înțelegem că are planuri mari și o ofertă de carte consistentă. Aduce și o comunitate unde puteți primi recomandări de cărți, în special de la librari.

Emag

http://www.emag.ro/carti/

Exact, de ceva timp vinde și Emag cărți, deși oferta nu e atât de mare și site-ul nu e încă optimizat cum trebuie pentru vânzarea de carte (de exemplu, la filtre le regăsim primele pe aceleași de la electronice – resigilat, peste 5000 lei etc).

Bookia

http://www.bookia.ro/

O altă librărie online proaspăt deschisă  care, pe lângă o selecție consistentă de titluri și un site foarte prietenos, vine cu recomandări scrise de critici literari.

Okian

http://www.okian.ro/

Pe Okian găsiți în special cărți în limba engleză (mai nou, văd că au și câteva titluri în română), o alegere numai bună dacă nu vreți să vă complicați cu comanda pe site-uri străine sau dacă ele nu livrează în România.

GiftBooks

http://www.giftbooks.ro/

Pe GiftBooks găsiți, printre altele, cărți cu autograf, în special autori români, dar și câțiva străini. Și, după cum spune și titlul, accentul este pe cărțile de dat cadou.

Altele

Prăvălia cu cărți – http://www.pravaliacucarti.ro/

Libris – http://www.libris.ro/

Librăria online – http://www.librariaonline.ro/

Dor de carte – http://www.dordecarte.ro/

BookCity – http://www.bookcity.ro/

 

Câteva observații despre librăriile online din .ro

Browsând prin atâtea librării (mult mai multe decât cele enumerate aici), nu mă pot abține să nu remarc că, cu câteva excepții notabile, pe care le găsiți în lista de mai sus, librăriile online românești nu prea pun accentul pe imagine. Prin asta înțeleg atât branding, o identitate clară care să le diferențieze între ele, ceva special care să te facă să te atașezi de site-ul respectiv, să revii și să comanzi din nou, cât și design, multe dintre ele arătând ca niște lisinguri fără cap și coadă de cărți cu un design făcut parcă în Paint, acum vreo 10 ani. Asta ca să nu intru în subtilități să vorbim de user experience, de posibilele trasee ale utilizatorului pe site și de cum am putea să-i facem viața mai ușoară atunci când comandă. Proabil multe dintre ele se bazează pe traficul venit din căutări și sunt mai puțin interesate în a-și fideliza potențialii cumpărători. Și, iarăși cu excepțiile notabile, cu greu vezi campanii de promovare, idei creative, dinamism și comunități reale. Vestea bună este că sunt totuși multe, ceea ce ne face să credem că, de bine, de rău, business-ul de vânzare online de carte merge.

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


15 comentarii
  1. Gabriela K.

    Sunt perfect de acord ca in afara de elefant si emag, celelalte site-uri arata de parca au ramas blocate in anii ’90 insa daca e sa facem o analiza cost-beneficiu,castigator ar iesi libris.ro. Ofera transport gratuit la fiecare comanda, au mereu oferte speciale,comanda o faci cu 2 click-uri,livrarea are loc in maxim 48 de ore, newsletter-ul e dragut,iar blogul interesant.

    Reply
  2. Andrei

    Multumim pentru linkuri

    Pe mine, unul, nu ma intereseaza cum arata, cat de fancy sau plin de glamour e site-ul; singura chestie la care tin e sa gasesc cartile cat mai ieftin.

    Pe criteriul asta, Carturesti si Humanitas ies din lista mea. De Emag nici nu discut.

    Cele mai ieftine mi s-au parut Elefant si librarie.net. Dar fiecare titlu trebuie cautat; sunt diferente intre cele doua, nu intotdeauna e mai ieftin pe elefant si nu intotdeauna e mai ieftin pe librarie.net

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *