Literature vs. traffic este după părerea mea cea mai spectaculoasă și impresionantă instalație urbană pe bază de cărți pe care am văzut-o vreodată… în poze.

S-a întâmplat în Melbourne vara aceasta (vara la noi, iarna la ei), în cadrul festivalului artelor Light in Winter, care a durat o lună întreagă și a adus publicului spectacole de stradă, evenimente culturale și instalații cu lumină.

Cea mai deosebită dintre acestea a fost Literature vs. traffic a spaniolilor Luzinterruptus, ale căror instalații urbane pline de imaginație și viziune artistică sunt de mult timp subiectul admirației mele.

De această dată Lumina întreruptă s-a revărsat din 10.000 de cărți (donate de Armata Salvării) care au inundat o piață și un bulevard din Melbourne, ocupând spațiul mașinilor cu o atmosferă fermecătoare, de poveste vărsată în lumea reală.

Primul eveniment Literature vs. traffic, un fel de repetiție a celui din Melbourne, a avut loc in New York, sub podul Brooklyn, cu numai 800 de cărți, și în urma lui spaniolii au fost invitați să reediteze spectacolul la festivalul Light in Winter, a cărui temă a fost în acest an cititul.

Cele 10.000 de cărți iluminate cu leduri au fost teatrul pe fundalul căruia s-au desfășurat cele mai importante momente ale festivalului; trecătorii au putut culege ce cărți au vrut, ca să le ducă acasă, dând un cu totul alt sens expresiei ortodoxe veniți de luați lumină. Cărțile au fost oferite chiar și șoferilor opriți în trafic, mirați de fluturii luminoși care li se întindeau de către trecători.

Întreaga poveste în imagini impresionante se găsește pe site-ul luzinterruptus.

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *