Vine, vine vara/ Mie bine-mi pare/ Pân-aproape de Amara/ Voi face azi o plimbare.

Cu o carte-n mână/ Și celelalte-n traistă/ Merg la o competiție bună/ Cum n-a mai fost vreodată !

Vine vacanța și chiar de este greu de crezut, una dintre distracții trebuie să fie cititul unei cărți preferate. Este atât de încântător cititul în aer liber, la umbra unui copac, în grădină la bunica sau chiar în parc. Și dacă este prea cald, în librăriile cu scaune și mese, țineți minte, este aer condiționat.

Și ce fac eu pentru copiii mari și aproape mari ? Le aduc 4 maratoane de lectură speciale de vară:

Luna veriiVârsta maratoniștilorTipul lecturilor
IULIE8 – 12 aniCărți la alegere în limba română
IULIE12 – 16 aniCărți la alegere în limbi străine
AUGUST8 – 12 aniCărți la alegere în limbi străine
AUGUST12 – 16 aniCărți la alegere în limba română

Înscrierile se fac la fiecare început de lună, între 1-3 ale lunii, trimițând un mail de înscriere cu numele și prenumele copilului, vârsta lui, mail-ul părintelui care îl înscrie și localitatea de domiciliu. Adresa unde se fac înscrierile este adinaduta.acn@gmail.com. La sfârșitul fiecărei luni, în ultimele 3 zile, părintele este rugat să trimită lecturile copilului (numărul de pagini din cartea sau cărțile parcurse) și una sau mai multe idei din carte care i-au atras atenția.

Îi aștept pe toți copiii care au chef și de distracția de a citi, să ne trimită mail împreună cu un părinte. Pentru cei mai harnici dintre harnici, vom avea și premii la sfârșitul fiecărei luni, toate constând în cărți la alegere.

A voastră gazdă a maratoanelor, Cronicarul


Maratonul de lectură reprezintă întrecerea de a citi cât mai mult față de alți maratoniști.

Asociația Comunitatea Noastră organizează maratoane de lectură lunare, tot timpul anului, și pe durata verii pentru copii.

Maratoanele noastre sunt online. Adică, cine dorește să se întreacă în citit în una din lunile anului, ne anunță (înscriindu-se la maraton) și citește acasă, pe mijloacele de transport în comun, în biblioteci, în librării, ce și când dorește, pe tema propusă în luna respectivă.

La sfârșitul lunii va trimite o raportare către organizator, în care va scrie titlurile și autorii cărților, numărul de pagini parcurs din fiecare carte ȘI minim o idee despre ce li s-a părut interesant sau neinteresant în paginile parcurse. Nu acceptăm recenzii sau povestiri a întregii lecturi. Ci minim o idee din carte care să fie tratată critic, analitic, din punctul de vedere al cititorului.

Atât înscrierea la maratoane, cât și raportarea lecturilor, se fac către adresa de mail adinaduta.acn@gmail.com.

Scopul acestor maratoane este de a încuraja cititorii de toate vârstele să analizeze mai atenți ce idei găsesc pe parcursul lecturile lor.

Calendarul maratoanelor de lectură online din 2017 este:

  1. cărți de călătorii și de aventuri – în ianuarie
  2. cărți de dezvoltare personală – în februarie
  3. piese de teatru – în martie
  4. cărți SF și fantasy– în aprilie
  5. cărți de memorialistică, biografii și autobiografii – în mai
  6. cărți ”de recitit” – în iunie
  7. reviste de benzi desenate – în iulie
  8. cărți de dragoste – în august
  9. nuvele – în septembrie
  10. cărți de poezii – în octombrie
  11. cărți polițiste – în noiembrie
  12. cărți apărute în perioada 2016 – 2017 – în decembrie.

Acest calendar are rol orientativ și poate suferi modificări, din motive obiective.

De aceea, vă rugăm să urmăriți anunțul privind fiecare maraton, a fi lansat cu minim 10 zile înainte de un maraton de lectură lunar.

Maratoanele de lectură online pentru copii, organizate în iulie și august, merg pe aceleași principii ca și cele pentru adulți. Acestea se adresează copiilor cu vârste între 8-12 și 12-16 ani. Și copiii își pot alege, în fiecare lună, ce doresc să citească. Mai multe detalii privind planificarea maratoanelor de lectură pentru copii găsiți aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *